ZAJEDNO PROTIV BANDIĆA

HNS i službeno podržao Kregara

17.04.2009 u 11:03

Bionic
Reading

Hrvatska narodna stranka neće imati svoga kandidata za gradonačelnika glavnog grada, već će podržati Josipa Kregara, objavili su čelnici stranke Radimir Čačić i Vesna Pusić na konferenciji za novinare u petak u stranačkim prostorijama u Zagrebu

Radimir Čačić, koji je dugo figurirao kao sigurni kandidat HNS-a za gradonačelnika Zagreba, rekao je da su se u stranci odlučili na taj korak kako bi se razbilo model Bandić-Holjevac-Sanader koji vlada gradom.

'HNS kao jedina prava artikulirana oporba u gradu Zagrebu, u proteklih devet deset godina ima dužnost ponuditi alternativu koja će smijeniti Bandićevu vlast u Zagrebu koja je preslika Sanaderove na nacionalnoj razini', rekla je predsjednica kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić.

Zbog toga u HNS-u smatraju da ne treba rasipati glasove građanske opcije koje je ta stranka predvodnik u Zagrebu. Oni u ovom trenutku smatraju, kako je objasnila Pusić, da je bolje podržati Kregara nego izaći sa svojim kandidatom, jer je najvažnije smijeniti lošu zagrebačku upravu. U HNS-u kažu da oni nisu protiv SDP-a, već protiv Bandića, i to argumentiraju činjenicom da su u cijeloj Hrvatskoj stvorili lokalne koalicije sa SDP-om. 'Svugdje osim u Zagrebu', naznačio je Čačić.

No na izbore za Gradsku skupštinu HNS će izaći s vlastitom listom. Na pitanje, zar tu nije riječ o rasipanju glasova građanskog centra jer će Kregara podržati lista Velimira Sriće kojoj je HNS izravna konkurencija, Čačić je odgovorio da gospodin Kregar neće imati svoju listu. 'Kad bi Kregar imao svoju listu, onda bi se zvala Kregarova lista', naznačio je Čačić. On je dodao da Nezavisne liste nisu stabilne, da su to okupljanja od danas do sutra radi vlastite koristi te da su podložne kupnji vijećnika. 'To se nije dokazalo samo u Zagrebu slučajem liste Tatjane Holjavac koje sada nema nigdje, nego i Splitu, listom Velog Mista, u Zadru Nezavisnom listom Stanislava Antića i drugdje', rekao je Čačić.

Na presici se povuklo i pitanje kandidata HNS-a za predsjednika. Vesna Pusić potvrdila je da će sasvim sigurno ta stranka izbaciti kandidata za predsjednika države; još se ne zna koga, ali je sigurno da to neće biti netko 'izvan kruga nje i Čačića'. Predsjedniku HNS-a nije bilo drago kad ga se upitalo što ako se i na predsjedničkim izborima pojavi neki novi Kregar koji će nazvati Vesnu Pusić i zatražiti podršku kako je i do sada bio slučaj. 'Jako humoristično postavljeno pitanje', rekao je Čačić dodavši da se ovdje sada radi o kopernikanskom obratu novinara koji su do jučer pisali da je Vesna Pusić protiv Kregara, a sada govore sasvim drukčije.