SDP ĆE USPJETI U NAMJERI?

HNS i SDSS podržat će promjenu Ustava

Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ je prošlog tjedna povukao potporu promjeni Ustava, ali SDP-u bi se u toj inicijativi mogli pridružiti njihovi koalicijski partneri, poglavito HNS, koji su ranije bili protiv. Navodno je već dogovoreno da Vlada kao svoje mišljenje usvoji stav da bi Ustav trebalo promijeniti na način da se ukine zastara za teška ubojstva, pa bi onda zastupnici parlamentarne većine s takvim prijedlogom išli na Odbor za Ustav, otkriva Novi list

HNS će ipak poduprijeti SDP-ov prijedlog ustavnih promjena ako se nemogućnost zastare bude odnosila na sva teška ubojstva, a ne samo na politički motivirana, potvrđeno je Hini iz HNS-a. Ta je promjena puno šira i logičnija jer obuhvaća sva teška ubojstva. To su naše pozicije i početna ideja oko koje postoji suglasnost kako izići iz ove situacije, rekao je Hini izvor iz vrha stranke. Predsjednica stranke Vesna Pusić naknadno je obrazložila i da bi se ukidanjem zastare za politički motivirana ubojstva u Hrvatskoj, 20 godina nakon osamostaljenja, provela lustracija te da je HNS-u to neprihvatljivo.

'Spremni smo sudjelovati u modificiranom prijedlogu promjene Ustava', rekao je jučer Novom listu potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. On je, baš kao i Goran Beus Richembergh, HNS-ov član Odbora za Ustav, sredinom srpnja glasovao protiv pokretanja ustavnih promjena. Tada su narodnjaci i Pupovac tvrdili da Ustav ne treba mijenjati zato što su od zadnje promjene prošle samo tri godine.

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić naknadno je argumentaciju pojačala tvrdnjom da bi se ukidanjem zastare za političke likvidacije u Hrvatsku uveo određeni oblik lustracije, što je HNS-u neprihvatljivo. Ipak, do kompromisa je, čini se, došlo, a on je povezan i s dogovorom između Milanovićeve vlade i Europske komisije o izmjeni zakona kojim je uređen europski uhidbeni nalog, čime bi Hrvatska izbjegla sankcije.

Po svemu sudeći ministar Orsat Miljenić i europska povjerenica Viviane Reding objavit će idući tjedan da su se usaglasili, a onda u novom ozračju može započeti proces promjene Ustava.

Ali, bez stranke Tomislava Karamarka nema dvotrećinske većine koja je minimum za mijenjanje Ustava. Karamarko zadnjih dana govori da će se priključiti ustavnim promjenama jedino ako SDP pristane na njihov 'veliki paket'. Spominje se u tom kontekstu povećanje broja zastupnika iz hrvatske dijaspore, čime bi u startu HDZ-ove izborne šanse porasle. SDP to, naravno, SDP neće prihvatiti, pa je trenutačno posve neizvjesna sudbina promjene Ustava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!