NOVINARSKA POBUNA

HND se povukao iz Etičkog povjerenstva HRT-a

19.11.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Na zajedničkom sastanku članova Ogranka HND-a i Sindikata novinare pri HTV-u, uz 83 prisutna člana, jednoglasno je donesen zaključak da se predstavnik Ogranka HND-a HTV-a povuče iz članstva u Etičkom povjerenstvu te da se Koordinaciji sindikata HRT-a predloži povlačenje predstavnika.

Zatraženo je i da se sadašnji Etički kodeks za radnike HRT-a stavi van snage zbog nedosljednosti i različitih kriterija u primjeni odredaba tog istog kodeksa, te je slijedom toga izgubio svaki smisao. Članovi Ogranka HND-a HTV-a i Sindikata novinara HTV-a odlučno odbacuju sve oblike cenzure i pritisaka na novinare pri obavljanju svakodnevnog posla, a o kojima su konkretno na sastanku svjedočili pojedini novinari.


Podrška Ani Jelinić

Članovi Ogranka HND-a HTV-a i Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u daju punu potporu kolegici Ani Jelinić i svim ostalim kolegama koji su doživjeli slične oblike pritisaka, cenzure i slijedom 'neposlušnosti' smijenjeni s projekata.

Od Programskog vijeća HRT-a tražimo da nepristrano analizira emitiranu emisiju Dossier.hr i o tome se očituje. Kolegij tjednih emisija glavne urednice IP-a dao je potporu kolegici Ani Jelinić i zatražio od glavne urednice da povuče odluku o suspenziji. S druge strane, u ime kolegija dnevnih emisija, prema dopisu glavne urednice (u prilogu) s izuzetkom jednog člana (izjava izrečena na sastanku) tvrdi se da u IP-u nema cenzure.

Udruženi HTV-ovci traže i očitovanje Programskog vijeća vezano za svjedočenje Ane Jelinić o pritiscima koji su se događali i uoči drugih emisija Dossier hr., a u kojima je, u jednom slučaju, da bi je uvjerilo u podobnost određenih sugovornika prije emitiranja emisije, uz glavnu urednicu IP-a, sudjelovao i član Programskog vijeća Milas i dužnosnik Ministarstva branitelja Komar.

'Pristajanje člana Vijeća uopće na takav sastanak u uredu Glavne urednice (uz nazočnost i državnog dužnosnika), a posebno pristajanje glavne urednice na davanje 'preporuka' urednici emisije od nazočnih na sastanku, kršenje je svih načela stvaranja neovisnog programa i kršenje Zakona o HRT-u.', ističu novinari HTV-a.

Zatraženo utvrđivanje Hloverkine odgovornosti

Od Programskog vijeća HRT-a traže utvrđivanje odgovornosti Glavne urednice IP-a HTV-a vezano za nedosljednost primjene programskih načela i obveza Zakona o HRT-u, te radi potpuno izgubljene vjerodostojnosti te da se razmotri i stanje u ostalim dijelovima Programa te da se analiziraju uzroci pada gledanosti HTV-ovih programa, među kojima je, osim Informativnog, posebno istaknut Dramski program.

Od Programskog vijeća HRT-a traže i da primi predstavnike Ogranka HND-a HTV-a i Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u radi rasprave o trenutačnom stanju u HRT-u te da se na tu temu održi sjednica uz prisustvo članova Ogranka HND-a HTV-a.

Zbog učestalih kršenja Pravilnika o radu i predviđene procedure, a posebno i u najnovijim slučajevima primanja novih zaposlenika, Ogranak HND-a i Sindikat HTV-a traži dosljednu primjenu postojećih propisa koji definiraju kadrovsku politiku na HRT-u te sustavan rad na poboljšanju kadrovske strukture unutar HRT-a.