seksističke uvrede

HND osudio ponašanje Bandića prema novinarki Nove TV

10.08.2018 u 21:37

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje grubo i neprimjereno ponašanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je umjesto odgovora na novinarsko pitanje reporterki Nove TV Ivani Pezo Moskaljov uzvratio skandaloznim, arogantnim i seksističkim uvredama.

"Da sam ja tako pametan kao Vi, ja bih radio u TV Novoj", uzvratio je Bandić na relevantno pitanje reporterke koje mu očito nije bilo po volji, a onda je na pitanje bi li prijavio reporterku da je u svom dvorištu imala divlje odlagalište otpada odgovorio: "Ne bih ja Vas prijavio, ja bih Vama nešto drugo napravio. Ja bih Vas educirao da to ne napravite". Na pitanje reporterke gdje je smeće s divljeg odlagališta u Kozari putu završilo Bandić je još jednom izgubio kontrolu, odbijajući odgovoriti na pitanje. "Vi ste meni k'o učiteljica zločesta, pa daj budite dama fina", seksistički je odbrusio Bandić.

Ove izjave zagrebačkog gradonačelnika, stoji u priopćenju HND-a, ponovno pokazuju da je riječ o političaru koji nije kadar javno komunicirati na primjeren način. HND smatra kako su te izjave potpuno neprimjerene i nedopustive u javnom prostoru, pogotovo kada dolaze od osobe koja obnaša jednu od najvažnijih i najmoćnijih funkcija u Hrvatskoj, tim više što ovo nije prvi slučaj neprimjerenog ponašanja zagrebačkog gradonačelnika prema novinarima.

Posao je novinara da postavljaju pitanja u javnom interesu, a dužnost je političara da na novinarska pitanja primjereno i argumentirano odgovaraju. Odbijajući odgovarati na novinarska pitanja političari podcjenjuju građane i birače. HND stoga još jednom apelira na sve javne osobe, a pogotovo na političare na odgovornim dužnostima, da prestanu vrijeđati i napadati novinare, koji obavljaju važan posao u interesu građana, poručuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

  • +3
Milan Bandić u Kozari putu Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić