SLUČAJ SANADER

HND će se boriti protiv represije prema novinarima i medijima

11.10.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ponovno je danas upozorilo da će se svim dopuštenim sredstvima suprotstaviti svakom obliku državne represije prema novinarima i medijima kojim bi se željelo spriječiti i/ili kazniti medijsko iznošenje nekih podataka iz iskaza i svjedočenja bitnih za javnost

HND reagira na jučerašnje priopćenje USKOK-a koji navodi da je započeo s dokaznim radnjama i izvidima u povodu pisanja Večernjeg lista 9. i 10. listopada o iskazu bivšeg predsjednika vlade Ive Sanadera o crnim fondovima u HDZ-u i o tome kako je stekao imovinu.

U priopćenju USKOK-a se navodi da je te radnje poduzeo radi donošenja odluke o tome je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika, počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona.

'USKOK, dakle, prijeti kaznenom odgovornošću novinarima, uredništvu i upravi iako u navedenom članku Zakona nema navedene kaznene odgovornosti novinara i medija', ističe HND u priopćenju te dodaje kako kaznene odgovornosti novinara i medija ne može ni biti jer ‘cjelokupno europsko medijsko zakonodavstvo, pa tako i hrvatsko, štiti novinarske izvore informacija i štiti pravo novinara da objave sve ono što javnost ima pravo znati’.

'Višegodišnji obilati crni fondovi HDZ-a koje, sasvim sigurno, nisu u tajnosti mogle održavati i puniti samo jedna, dvije ili tri osobe – jedna je od tema o kojoj je dobro da javnost bude putem medija izvještena i prije samog okončanja sudskog postupka', stoji u priopćenju kojeg su potpisali predsjednik HND-a i predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja, Zdenko Duka i Ana Raić Knežević.