SUKOB OKO MILANOVIĆA

Hloverka: Šprajc mi je namjestio!

14.01.2010 u 22:51

Bionic
Reading

Gostovanje šefa SDP-a Zorana Milanovića u Dnevniku HTV-a kod voditelja i urednika Zorana Šprajca izazvalo je burnu reakciju HDZ-a, koji je optužio javnu televiziju za pružanje besplatne reklame SDP-u.

Iako je na HDZ-ove optužbe HRT još jučer službeno odgovorio priopćenjem koje potpisuje glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić, ustvrdivši da je svaki nastup uživo nepredvidiv. Ipak, glavna urednica HTV-ove informative Hloverka Novak Srzić osjetila je potrebu da svoju teoriju o Milanovićevom gostovanju podijeli s Večernjim listom, i pri tome teško optuži svog kolegu Zorana Šprajca.

'Intervju uživo s predsjednikom SDP-a, odvijao se pod istim uvjetima kao i drugih gostiju 'Dnevnika', trajao je osam minuta te se u njemu raspravilo nekoliko aktualnih tema, među kojima su i gospodarske mjere Vlade RH', smatra Družijanić u priopćenju HRT-a. Ipak, Hloverka ima nešto drugačije mišljenje.

'O ovom događaju raspravljat će sva za to mjerodavna tijela HRT-a, no smatram da javna televizija i njezina središnja informativna emisija uistinu trebaju biti ravnopravno dostupne svima relevantnim političkim čimbenicima ove države i za to sam se uvijek zalagala!'

'Gostovanje gospodina Milanovića dulje od 10 minuta u središnjem Dnevniku je presedan, ja s tom namjerom ni na koji način nisam bila upoznata, inače to ne bih dopustila. Također nije primjereno prikazivanje stranačkih obilježja na ovakav način u Dnevniku, na to smo uvijek pazili i to se nikada nije radilo' – kaže H. Novak-Srzić u razgovoru za Večernji list.

'Ako u Dnevniku objavljuješ kako je taj dan premijerka ostvarila jedan vanjskopolitički uspjeh, a Vlada prihvatila gospodarski paket mjera, bilo bi profesionalno i korektno pružiti im priliku da objasne javnosti svoje poteze i odluke. Međutim, Vlada nije dobila tu priliku, a sve jučerašnje Vladine aktivnosti šef je oporbe sjedeći u studiju imao priliku komentirati i, što bi svatko napravio na njegovu mjestu, kritizirati. Ja sam i predlagala Stankoviću da Klauškog ne dovodi ovu nedjelju, kojoj su prethodili burni politički događaji, te izbor predsjednika, nego neko jako političko ime. Predlagala sam i Milanovića, baš zbog toga što smo imali informaciju da se u subotu sastaje glavni odbor SDP-a.' - kaže Novak-Srzić i nastavlja:

'Za pretpostaviti je da će se na toj sjednici donijeti važne odluke, pa je za Milanovićevo gostovanje u Nedeljom u 2 postojao neposredan povod. Stanković to nikako nije htio prihvatiti, nego je inzistirao na Klauškom. A ja sam to, vodeći računa da bi Stanković zbog moje 'cenzure' opet mogao staviti flaster na usta, a neki članovi Programskog vijeća ponovno osjećati sram i nelagodu, na kraju i prihvatila.'

'Slučaj Milanović'

'No, umjesto u Nedeljom u 2, Šprajc je doveo u Dnevnik gospodina Milanovića – kojega ne krivim, normalno je da bi svatko to prihvatio – u danu koji je obilovao domaćim i svjetskim događajima i aktivnostima.'

'Na kraju, ne mogu se nikako oteti dojmu da je moj prijatelj Šprajc namjerno napravio ovaj urednički propust kako bi nekome pokazao ili dokazao da ja nisam sposobna obavljati svoj urednički posao. A što sam ja mogla u toj situaciji, jedino isključiti struju!', završava Hloverka Novak-Srzić.