LATIN NA SUĐENJU SVILANU

'Hloverka i Dijana Čuljak radile su za konkurentsku Novu TV'

05.09.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Urednik na HTV-u Denis Latin posvjedočio je u nastavku suđenja bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu, kojemu se na Županijskom sudu u Zagrebu sudi za primanje mita od vlasnika producentske kuće Core media Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV, da je o davanju mita Svilanu 'čuo od Edvina Softića'

Iako je Denis Latin rekao kako 'nema saznanja da bi Core media isplaćivala provizije nekome na Novoj TV', istaknuo je kako je upravo 'od Edvina Softića čuo da je Siniša Svilan primao novac od Core medije'.

'Poznato mi je da su gosti koji su sudjelovali u emisijama 'U sridu' dobivali naknade 'na crno'. Potvrdio mi je to prije pet godina osobno Edvin Softić, kad je novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom pokazivao bilježnice s imenima i evidentiranim isplatama', rekao je Latin.

Tada je imao i spoznaje kako su tada 'i Dijana Čuljak Šelebaj i Hloverka Novak Srzić radile za konkurentsku Novu TV, što je predstavljalo sukob interesa, kršenje ugovora o radu i posebno strogog ugovora koji je imala Novak Srzić'.

'Opće je poznato da je Hloverka Novak Srzić bila kreator emisije 'U sridu', da je ona pozivala goste, čime se i ona sama hvalila', posvjedočio je Latin.

Još je i naveo kako su, po iskazu Edvina Softića, 'Anja Šovagović Despot i Nada Gaćešić Livaković bile plaćene u iznosu po 3.000 eura kako bi na Vijeću HRT-a glasale da za glavnu urednicu bude izabrana Hloverka Novak Srzić kako bi kasnije Core mediju nastavila poslove na HTV-u koji su joj oduzeti na HTV-u'.

Direktorica informativnog programa Nove TV Iva Gačić u svojem je svjedočenju ponovila stav po kojem se protivila suradnji s Core medijom jer je smatrala kako 'nije dobro da se Nova TV povezuje s producentskom kućom koja ima veze s prepoznatljivim licem javne televizije, a to je bila Šelebajeva supruga'.

Ustvrdila je i kako u početku nije znala za angažman novinarki iz informativnog programa na projektu emisija 'U sridu', te je nakon toga o tome razgovarala s direktorom programa Sinišom Svilanom i tadašnjim predsjednikom uprave Brankom Čakarmišem

'Osim zaposlenica, korištena je i arhivska podrška Nove TV, čemu sam se također protivila jer se u tom slučaju nametalo pitanje zašto je uopće potrebna suradnja s vanjskom producentskom kućom', rekla je Gačić.

Iako je u svojem svjedočenju Branko Čakarmiš rekao kako je između Ive Gačić i Siniše Svilana vladao 'kontinuirani animozitet', Gačić je istaknula kako je taj odnos 'isti kao i danas, odnosno profesionalno korektan'.

O isplatama nemam niti sam imala ikakvih saznanja', zaključila je Iva Gačić.

Ni Dražen Mavrić, bivši financijski direktor tvrtke Operativna kompanija, koja je za Novu TV kao nositelja koncesije radila operativne poslove, nema spoznaja o tome da je Vladimir Šelebaj Sellier isplaćivao nagrade optuženom Svilanu niti je čuo glasine.

'Siniša Svilan nije imao nikakvih ovlasti za sklapanje ugovora o otkupu emisija vanjske produkcije i općenito preuzimanje obveza po tom ugovoru', posvjedočio je Mavrić uz napomenu kako 'optuženi nije utjecao ni na koji način na obnovu ugovora za emisije'.

Bivšeg direktora programa Nove TV Sinišu Svilana USKOK-ova optužnica tereti da je kao osoba odgovorna za otkup projekata iz vanjske produkcije od kraja 2004. do kraja 2007. primio 262.000 eura mita od Vladimira Šelebaja za prikazivanje emisija 'Jedan na jedan', 'U sridu', 'Istraga' i 'Rekonstrukcija' te 'Interijeri'. Za svaku od emisija navodno je dobio po 1.000 eura.

Svilan je odbio sve navode iz optužnice i rekao kako se ne osjeća krivim.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem Željka Rogošića, Aleksandra Ćeramilca i Edvina Softića