ZIMA ODNIJELA VIŠE OD 480 OSOBA

Hladnoće bi u Europi mogle potrajati do kraja veljače

08.02.2012 u 17:46

Bionic
Reading

Od posljedica polarne hladnoće koja je zahvatila cijelu Europu u posljednjih je desetak dana smrtno stradalo više od 480 osoba, osobito na Balkanu, u istočnom dijelu Europe i u Italiji, a britanski meteorolozi objavili su da bi najgore hladnoće koje su pogodile Europu u posljednjih nekoliko desetljeća, mogle potrajati do kraja veljače

Najviše žrtava hladnoće zabilježeno je u Ukrajini gdje ih je, prema zadnjim službenim podacima umrlo 136, a 112 umrlo ih je izravno od posljedica smrzavanja. Obilne padaline poremetile su promet na jugu zemlje, blokiravši više stotina vozača automobila na cestama. Krajem tjedna bi, prema prognozama meteorologa, temperature mogle pasti i do - 30 C.

Broj osoba koji su umrli od pothlađivanja u Poljskoj je dosegao brojku 74 - šest ih je umrlo samo u posljednja 24 sata, izvijestila je u srijedu policija. Toj brojci treba dodati 50-ak mrtvih od gušenja plinom ili požara, do čega je došlo zbog neispravnih instalacija.

U Litvi su od hladnoće smrtno stradale 23 osobe, u Latviji 10 te jedna u Estoniji. U Slovačkoj su hladnoće odnijele tri ljudska života, a u Češkoj 24.

Najniže su temperature u Rusiji. U srijedu je u Moskvi izmjereno -22 stupnja C, a na krajnjem istoku Sibira u Jakutiji izmjerena su -34 C. U toj je zemlji od početka ove godine umrlo 110 osoba, a samo od početka veljače njih 46, izvijestilo je ministarstvo zdravstva. Te brojke ne uključuju osobe mlađe od 18 godina, a u priopćenju se ne precizira jesu li žrtve pronađene u azijskom ili europskom dijelu zemlje.

Dvije osobe pronađene su u Srbiji mrtve u kući bez grijanja, a na području zemalja bivše Jugoslavije, od posljedica hladnoće su, kako prenosi France Presse, umrle 23 osobe. Na tim je područjima u posljednjih nekoliko dana u udaljenim selima zbog snježnih nanosa ostalo izolirano oko 70.000 ljudi.

Plovidba Dunavom, tj. njegovim dijelom dugim oko 100 km, u dijelu koji protječe Srbijom, potpuno je onemogućena zbog leda.

U Rumunjskoj su u posljednja 24 sata registrirana tri smrtna slučaja, što ukupni broj smrtno stradalih od 24. siječnja povećava na 41. Hladnoćom je jako pogođena i Bugarske u čijem su sjeveroistočnom i istočnom dijelu oluje u srijedu paralizirale promet. Promet u južnom dijelu zemlje još uvijek je prekinut zbog obilnih poplava u kojima je još u ponedjeljak smrtno stradalo osam ljudi.

Na dunavskoj bugarsko-rumunjskoj granici plovidba je prekinuta od jučer, a led prekriva 90 posto rijeke. Velike bugarske luke na Crnome moru, Varna i Burgas zatvorene su zbog snažnog vjetra.

U Mađarskoj su od pothlađenosti umrle još tri osobe, dakle otkad je val hladnoće zahvatio zemlju prošli petak, ukupno je 16 smrtno stradalih.

U Austriji je smrznut u vlastitoom domu u Štajerskoj pronađen 70-godišnji muškarac - ukupno pet mrtvih u toj zemlji otkad je val hladnoće zahvatio Europu. Slično je i u Njemačkoj gdje su, prema neslužbenim podacima od hladnoće umrle četiri osobe. U Francuskoj je u stanu mrtav pronađen 52-godišnjak, a tri su osobe prebačene u bolnicu zbog trovanja ugljičnim dioksidom zbog neispravnih plinskih instalacija u stanu. Ukupno je umrlo pet osoba.

U Veneciji je devet metara visoka statua bika, koju je izradio umjetnik Guerrino Lovato - ovogodišnji simbol tradicionalnog Karnevala u Veneciji, srušena pred naletima bure koja puše brzinom većom od 80 km/h. I na jugu Italije, osobito duž obale pale su obilne snježne oborine, a tijekom vikenda očekuje se novi snijeg.

U Italiji je od hladnoće umrlo 40 ljudi. Najniže temperature od -25 c zabilježene su u mjestu Marcesini na obali jezera Garda.


Hladnoće bi u Europi mogle potrajati do kraja veljače

Najgore hladnoće koje su pogodile Europu u posljednjih nekoliko desetljeća mogle bi potrajati do kraja veljače, objavili su britanski meteorolozi.

'Veljača će najvjerojatnije ostati hladna do samoga kraja', kazao je Leon Brown, meteorolog s britanskog Weather Channela.

Hladnoće i snježni nanosi odnijeli su nekoliko stotina života širom Europe a temperature su se u nekim zemljama spustile na gotovo 40 stupnjeva ispod ništice.

Ledeni zrak iz Sibira i visoki tlak sprječavaju da toplije vrijeme preko Atlantika stigne do Europe, objašnjavaju stručnjaci.

Dužnosnici svjetske meteorološke organizacije kazali su kako postoji mogućnost da se sljedeći tjedan promijeni tlak no stabilizaciju očekuju kroz dva do tri tjedna.

Iako fenomen visokog tlaka sam po sebi nije neobičan dramatični pad temperature nakon više tjedana blage zime iznenadio je stručnjake.

'Zapravo je poprilično jedinstveno i pomalo zbunjujuće kako se ova zima razvija', kazao je Brown i dodao da je 'dosta neobično što se tako naglo razvila i potraje do kraja siječnja i veljače'.