OKRUTNA ZIMA

Hladnoća u istočnoj Europi ubila još 29 ljudi

01.02.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Hladnoća u istočnoj Europi odnijela je u zadnja 24 sata još 29 života u Ukrajini, Bugarskoj i Rumunjskoj, javljaju u srijedu agencije

U Ukrajini je umrlo 13 osoba, pa se ukupan broj mrtvih popeo na 43, a niske su temperature okovale tu bivšu sovjetsku republiku, objavilo je u srijedu ministarstvo za izvanredna stanja. Ovogodišnja je zima najhladnija u Ukrajini u zadnjih šest godina, a temperatura noću padne na minus 33 stupnja, javlja Reuters.

Ministarstvo je objavilo da je od 43 umrlih u zadnjih pet dana, njih 28 pronađeno mrtvo na cesti, sedmero kod kuće, a osmero je umrlo u bolnicama.

Većina žrtava beskućnici su koji većinu godine provode na ulici, tvrdi ministarstvo. Stotine drugih završile su u bolnicama s ozeblinama, hipotermijom i drugim problemima povezanima s hladnoćom. Diljem zemlje vlasti su postavile nekoliko stotina grijanih šatora s hranom i vodom za beskućnike.

Temperatura od minus 31,4 stupanj u Sevlievu natjerala je bugarske vlasti da u cijeloj zemlji podignu stupanj opasnosti na narančasto. Dunav na granici Bugarske i Rumunjske smrznuo se u duljini od 350 kilometara, piše France Presse, dodajući da je u Bugarskoj u zadnja 24 sata od hladnoće umrlo najmanje deset osoba.

U zadnjih stotinu godina najniža temepratura u Bugarskoj, minus 38,3 stupnja, izmjerena je u siječnju 1947. u gradu Tranu na sjeveroistoku zemlje.

U Rumunjskoj je od hladnoće u zadnja 24 sata umrlo šestero ljudi pa je ukupan broj mrtvih sada 14, objavilo je u srijedu ministarstvo zdravstva.