POLARNA ZIMA

Hladnoća u Europi odnijela više od 600 života

11.02.2012 u 16:58

Bionic
Reading

U subotu je ukupan broj mrtvih uslijed velikog vala hladnoće koji je zahvatio Europu prešao šest stotina, izvješćuju agencije

Val hladnoće posebice je zahvatio istočnu Europu i područje Balkana gdje se i bilježi najveći broj mrtvih. Na području jugoistočne Europe umrlo je 40 osoba od toga 19 u Srbiji, 11 u Bosni i Hrecegovini, četiri u Crnoj Gori, tri u Hrvatskoj, dvije u Makedoniji i jedna u Albaniji, navodi AFP. Više od 100.000 osoba ostalo je odsječeno u ruralnim područjima Srbije i Crne Gore a tijekom vikenda se očekuju nastavak snježnih padalina. U Bugarskoj, koja je u petak obustavila izvoz svoje električne energije kako bi zadovoljila svoje potrebe, umrlo je 30 osoba a u Grčkoj petero, javlja AFP.

Od hladnoće je u Rumunjskoj, po službenim podacima umrlo 65 osoba, Rusiji 46, a u Ukrajini, koja bilježi najveći broj mrtvih, 135. U baltičkim državma ukupno je umrlo 35 osoba, najviše u Litvi gdje 24-ro mrtvih.

U Italiji, gdje je zima uzrokovala smrt 45 osoba, obilan snijeg nastavio je padati i u subotu a stanje se pogoršalo i u središnjim i južnim dijelovima zemlje te je otkazan i veliki broj letova, a problemi su i u željezničkom i cestovnom prometu. Francuska, s dvije nove žrtve od petka navečer, bilježi 14 mrtvih u posljednjih desetak dana.