NEPOZNATI DETALJI O DIKTATORU

Hitler je obožavao slatkiše, a mrzio sunce

16.03.2009 u 11:46

Bionic
Reading

Više od 60 godina nakon smrti Adolfa Hitlera detalji o njegovom privatnom životu i dalje intrigiraju javnost. Neki od njih ugledali su svjetlost dana nakon što je engleska aukcijska kuća nedavno prodala dokumente britanske obavještajne službe anonimnom kolekcionaru za 2.900 dolara

Hitlerove navike zapisao je jedan britanski agent 3. svibnja 1945. - tri dana nakon smrti diktatora. U njima je opisano ispitivanje njemačkog narednika koji je bio član osoblja Hitlerovog stožera u Berlinu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Spominjan samo kao RZ (ratni zarobljenik), iz blizine je svjedočio Hitlerovim navikama za vrijeme njegova života u bunkeru. Svom ispitivaču Nijemac je tako rekao da je führer bio čovjek od navika.

'Dizao se u jedanaest ili pola dvanaest. Pola sata kasnije bio je u sobi za sastanke odnosno führerhauptquartieru, gdje je primao prve izvještaje. Oko dva sata popodne pojeo bi oskudan ručak i potom odspavao sat vremena. Potom bi se vratio u salu kako bi opet razgovarao o planovima', rekao je član Hitlerovog osoblja, dodajući da je on imao grozne manire za vrijeme jela, među ostalim grizao je nokte i brljao po svojim brčićima.

Oko osam navečer führer bi večerao zajedno sa svojom pratnjom. Iako mu je to bio glavni obrok, bio je vrlo skroman i sastojao se obično od povrća i voća za desert. Poznato je da je Hitler početkom 1930-ih izbacio meso sa svog jelovnika, a klonio se i alkohola sve do vremena kad je počeo gubiti rat.

'Hitler je jeo brzo, mehanički, za njega je hrana bila samo sredstvo za preživljavanje. Nije pušio i duhanski je dim u njegovoj blizini bio strogo zabranjen jer je lako dobivao upalu grla', naveo je Nijemac, koji je Hitlera smatrao ludim. No bio je slab na slatko, zbog čega je imao podeblji trbuh i loše zube.

Sovjeti su ga 1945. prepoznali upravo po mnogobrojnim plombama. Neki misle da se zbog svoje ljubavi prema slatkišima i posljedicama toga rijetko smiješio u javnosti, piše Jutarnji list.

Nakon večere bi se opet povlačio u svoje odaje s nekom ženom, tijekom posljednjih godina s gospođicom Evom Braun. Nikada nije dokazano da je i s jednom imao nešto više od platonskog odnosa, ali nije dokazano niti da je bio homoseksualac. Zabilježeno je međutim da je obožavao Rudolpha Hessa, nacističkog časnika, ali ne zna se kako je podnio njegov odlazak na neprijateljsku stranu. Hitler nije volio sunce. Vjerovao je da ono šteti njegovom mozgu. Stoga bi u šetnju odlazio usred noći.