BLOKADA PROMETNICA

Hillary Clinton u Beogradu čuva FBI i 4.000 policajaca

30.10.2012 u 10:58

Bionic
Reading

Posjet američke državne tajnice Hillary Clinton i visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton Beogradu osiguravat će 4.000 policajaca, izjavio je pomoćnik direktora policije Srđan Grekulović, navodeći da će u vrijeme prolaska uglednih gošći pojedine ulice biti zatvorene za promet

Grekulović je rekao da će se po slijetanju na aerodrom na osiguranju gošći angažirati specijalne jedinice, koje će djelovati do njihova odlaska. Osiguravat će se cijela dionica trase od aerodroma do područja oko Palače Srbija.

Pripreme za posjet, kako je rekao, započele su još prije pet dana, kada su u Beograd stigli kolege iz SAD-a zaduženi za osiguranje državne tajnice, službenici FBI-a.

Grekulović je najavio da će trasa od aerodroma Nikola Tesla do Palače Srbija, odnosno do Beogradske arene i od Arene do Palače, biti zatvorena u određenom intervalu između 15.30 i 16 sati.

Za vrijeme prolaska kolone automobila, na oko 15 minuta bit će zatvorene za promet obje trake autoceste, kao i cesta prema aerodromu, najavio je Grekulović za TV Pink.

Dačić podvlači 'crvenu liniju'

'Imamo svoju crvenu liniju, a ona glasi da nema priznanja nezavisnosti Kosova. Za svaki problem spremni smo ponuditi praktične moduse', rekao je premijer Ivica Dačić, najavljujući osnovnu poruku koju će danas uputiti Hillary Clinton i Catherine Ashton.

'To je ono što će biti suština dijaloga. Ali očekujemo i da konstruktivni stavovi Srbije budu popraćeni ubrzanjem europskih integracija Srbije', ističe Dačić za Blic.

Dvije visoke dužnosnice SAD-a i EU-a nakon Sarajeva na svojoj balkanskoj turneji danas dolaze u Beograd, a potom putuju za Prištinu, s namjerom podržavanja nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Premijer za Blic kaže da na sastanku neće biti izneseni 'nikakvi nezgodni uvjeti' i da nitko ne ucjenjuje vlasti u Beogradu da priznaju nezavisnost Kosova.

Prema saznanjima Blica, osnovne teme političkog dijaloga Beograda i Prištine određuje Bruxelles. Okvirno, teme dijaloga su predstavljene na prvom neformalnom sastanku premijera Dačića i kosovskog premijera Hashima Thachija. U ponedjeljak to nitko nije mogao sa sigurnošću potvrditi, ali nije isključeno da Ashton listu tema službeno uruči Beogradu i Prištini.

Teme dijaloga

Teme političkog dijaloga su: pitanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova, ali i što Priština nudi za teritorij većinski naseljen Srbima. Iako već postoji zahtjev i EU-a i SAD-a da se rasformiraju institucije na sjeveru, prema saznanjima Blica - od idućeg sastanka očekuje se načelni dogovor kako da se učini transparentnim financiranje institucija na sjeveru.

Za sada nisu poznati modeli, ali nije isključeno da rješenje bude da iznos koji ide iz Beograda bude poznat i Prištini. Time bi se spriječile zloupotrebe budžeta i Srbije i Kosova. SAD je dao podršku Thachiju time što mu je osigurana većina u kosovskoj skupštini, ali zato se u pregovorima od njega očekuje 'inventivno rješenje za sjever Kosova', piše Blic.

Bruxelles i SAD očekuju i konkretne pomake kada je riječ o integriranom upravljanju granicom i u rješenju tog pitanja čekaju se konkretni potezi Beograda.

Tema je i način sudjelovanja Kosova i na međunarodnim skupovima, a ne samo na regionalnim, a za model rješenja bit će saslušan prvo Beograd. Moguće je da jedan od prijedloga bude i da se formiraju uredi za vezu u Beogradu i Prištini.

Na sastanku s Clinton i Ashton bit će, uz premijera, i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Izvor Blica kaže da Nikolić treba pružiti podršku pregovorima s Prištinom. Bruxelles i SAD inzistiraju na utvrđivanju platforme iza koje stoji cijeli državni vrh, čime se osigurava široka podrška. Očekuje se i da Skupština do kraja godine usvoji dokument u kojem će osim platforme biti istaknuta i dobra volja za pregovore.