POSTROJBA 'AMERIČKI CHEFOVI'

Hillary Clinton draži diplomatska nepca

13.09.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Svaki bolji priručnik o diplomaciji imat će pomno razrađeno pitanje pripreme ručkova i večera i na početku tog poglavlja će isticati kako za postizanje uspjeha u pregovorima nikad ne treba zanemariti pozitivan utjecaj dobre hrane. Svaki diplomat s malo duljim iskustvom će moći ispričati niz slučajeva kad su zapeli pregovori i oduljili se da bi se kompromis postigao nakon što se na stol umjesto bilježaka stave tanjuri i napune hranom

To jako dobro zna i američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton koja je odlučila svoju vanjskopolitičku doktrinu 'mekane moći' ojačati mirisom dobro pripremljene hrane. Prošlog je tjedna više od 80 šefova kuhinja poznatih američkih restorana pozvano da postanu dijelom prve postrojbe 'Američkih chefova'. Njihov je zadatak jasan: pripremat će jela za strane goste koji dolaze u posjet State Departmentu i putovat će u američke ambasade diljem svijeta kako bi pripremali hranu za prijeme, ali istodobno i organizirali javna predstavljanja umijeća kuhara koji dolaze iz SAD-a, zemlje koja se, kad je o kulinarstvu riječ, u pravilu asocira s hamburgerom ili odreskom.

No, Hillary Clinton želi pokazati kako u SAD-u postoji vrlo živa gastronomska scena, kako šefovi njihovih restorana mogu stati uz bok najboljima u svijetu i pripremati prave delicije. U akciju se kreće odmah, ovaj mjesec će pripadnici 'postrojbe chefova' u svojim restoranima dočekati kuhare i stručnjake za hranu iz 25 zemalja koji će obilaziti SAD i kušati hranu pripadnika postrojbe, a sve u sklopu programa State Departmenta.

Ovu ideju američka državna tajnica, kako objašnjavaju njezini suradnici, nosi još iz doba kad je bila prva dama i kad se jelovnik Bijele kuće oslanjao na francusku kuhinju ili catering. Sad je to sve promijenjeno. Kad je u veljači ove godine u SAD-u bio u posjeti kineski potpredsjednik Xi Jinping, pozvali su američkog kuhara kineskog porijekla Ming Tsaija koji je pripremio poseban meni u kojem je spojio kinesku i američku kuhinju. I tu su praksu diplomatskih objeda nastavili, a sad je Hillary Clinton odlučila učiniti jelo jednim od alata diplomacije. Pripadnici pak nove postrojbe ističu da jedva čekaju dobiti prve zadatke ii gostima prikazati sve bogatstvo moderne američke kuhinje.