PARTNERSTVO S KINOM

Hillary Clinton će prvo u Aziju, a ne Europu

03.02.2009 u 12:44

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton prekinut će tradiciju i za svoje prvo službeno putovanje u inozemstvo odabrati Aziju, a ne Europu, izvijestio je u utorak CNN

Očekuje se da će Clinton na svojoj prvoj turneji sredinom veljače posjetiti Kinu, Japan i Južnu Koreju. Prema navodima neimenovanih diplomata, taj bi put mogao uključiti i Indoneziju.

State Department je u ponedjeljak odbio komentirati najave putovanja državne tajnice, navodeći da se pojedinosti puta još razrađuju.

Odabir Azije kao prve prekomorske destinacije državne tajnice svjedoči o želji administracije Baracka Obame za širenje partnerstva s Kinom i predanosti rješavanju pitanja sjevernokorejskog nuklearnog programa, ocijenili su diplomati.

Clinton je na prosinačkom saslušanju pred Odborom za vanjsku politiku Senata kazala kako se nada ranom posjetu jugoistočnoj Aziji, posebno Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskog zemlji na svijetu, u kojoj je Obama proveo dio djetinjstva.

Prvi službeni gosti Hillary Clinton u State Departmentu biti će britanski i njemački ministri vanjskih poslova David Miliband i Walter Steinmeier s kojima će se u utorak odvojeno sastati.

Clinton je u ponedjeljak svečano prisegnula na dužnost, kao 67. državni tajnik u povijesti SAD-a.

Prisegu je dala pred potpredsjednikom Joem Bidenom, u nazočnosti supruga Billa Clintona, 42. predsjednika SAD-a, te kćeri i majke. U publici su, među ostalima, bili demokratski čelnici Kongresa Nancy Pelosi i Harry Reid, glumac Chevy Chase i modni dizajner Oscar de la Renta.