ZAŠTITIA MEĐUETNIČKIH ODNOSA

HHO poziva vlasti da spriječavaju zločin iz mržnje

13.07.2009 u 12:48

Bionic
Reading

Nakon što je skupina pijanih mladića u subotu rano ujutro upala u kuću 52-godišnjeg Radovana Raškovića u blizini Knina i počinila zločin iz mržnje, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je danas hrvatske vlasti da energičnom akcijom spriječe takve incidente koji narušavaju ionako krhke poratne međuetničke odnose u tom dijelu Hrvatske.

HHO podsjeća da je njihov suradni centar u Kninu višekratno upozoravao na uznemiravanje osoba na nacionalnoj osnovi u okolici Knina i na neučinkovitost kninske policije oko niza slučajeva zločina iz mržnje, a ovaj slučaj smatra indikativnim jer se radi o mještaninu naselja u kojem živi veliki broj povratnika srpske nacionalnosti koji su se više puta obraćali HHO-u i policiji.

Nakon što je skupina alkoholiziranih osoba kamenjem i drvenim palicama porazbijala prozore i vrata na Raškovićevoj kući a njega ozlijedila, policija je uhvatila dvojicu napadača, doseljenika iz Zenice i Nove Gradiške dok su ostali pobjegli.

HHO navodi da je Rašković na prvi znak provale zvao policiju, koja je spriječila teži fizički napad i hicima u zrak rastjerala napadače. Do dolaska policije napadači su Raškovića izudarali po glavi i tijelu i teže mu ozlijedili palac.

Policija je izvijestila da je istražnom sucu šibenskog Županijskog suda privela dvojicu mladića koje sumnjiči da su počinili zločin iz mržnje.

Zločin iz mržnje zakon definira kao teži oblik kaznenog djela počinjen zbog mržnje na temelju rase, spola, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, društvenog položaja ili sličnih osobina.