POKOPANI HRVATSKI ALPINISTI

HGSS u Gruziji pomaže i unesrećenim ukrajinskim alpinistima?

19.07.2012 u 17:00

Bionic
Reading

Ekspedicija Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Hrvatskoga planinarskog saveza (HPS) jučer je trojicu poginulih alpinista, nestalih u ledenom odronu na gruzijskoj planini Ušbi 1974. godine, uspjela spustiti do sela Mestija u njezinu podnožju, gdje su pokopani, a s velikom vjerojatnošću pretpostavljaju da je pronađen nestali hrvatski alpinist Viktor Tabaković, priopćio je danas HGSS

Na temelju sačuvanih djelova tijela, opreme i značke HGSS-a, članovi ekspedicije s velikom vjerojatnošću pretpostavljaju da je pronađen nestali hrvatski alpinist Viktor Tabaković budući da još nije stigla potvrda DNK analize, stoji u priopćenju. Dodaje se da identitet druge dvojice alpinista također nije bilo moguće utvrditi na mjestu na kojem su pronađeni, a rezultati DNK analize pokazat će je li pronađen i drugi davno nestali hrvatski alpinist i gorski spasilac Nenad Čulić

U opsežnoj akciji pronađena su tri poginula alpinista te mnoštvo alpinističke i druge opreme, dijelovi satova i fotoaparata ili fotoaparati, oprema za bivak, šator i pribor, a poginuli alpinisti i dijelovi opreme preneseni su vrlo pažljivo i po svim pravilima struke, stoji u priopćenju.

HGSS je priopćio da je akcija izvedena na granici pogibelji jer je s ledenjaka na nadmorskoj visini oko 3000 metara trebalo spustiti poginule alpiniste 1600 metara niže i 30-ak kilomatara dalje te savladati četiri kilometara ledenjaka i kamenih nanosa - morena te mnoge druge teškoće, a u transportu hrvatskim je spasiocima pomagalo i osmero gorštaka.

Uz pomoć lokalnih zdravstvenih djelatnika, uzeti su uzorci tkiva za DNK analizu, nakon čega su u svečanom obredu, na kojem je bio i guverner gruzijske pokrajine Svanetije, poginuli alpinisti pokopani u tri groba na groblju alpinista s pogledom na stijenu Ušbe.


Nakon završene akcije, guverner pokrajine Svanetije primio je hrvatske alpiniste, a Gruzijska nacionalna televizija izvijestila je o njihovu pothvatu, stoji u priopćenju.

Gruzijski mediji i vlasti veliku su pozornost dali hrvatskoj ekspediciji jer je to prvi slučaj da netko nakon toliko vremena traga za nestalima, a cjelovita evidencija o nesrećama na toj stijeni s ocjenom 5b (krajnje teško) nije dostupna jer su, ističe se u priopćenju, nakon razgraničenja Gruzije i Rusije podatci ostali kod ruskih vlasti. Ne može se niti procijeniti koliko tajni još krije ledenjak Ušbe.

HGSS je priopćio i da se na tom ledenjaku dogodila nova strašna nesreća u kojoj je od šestoro ukrajinskih alpinista poginulo njih dvoje u padu sa stijene. 'Druga naveza (dvojica alpinista) zarobljena je visoko u stijeni i u nepoznatom je stanju te trebaju hitnu akciju spašavanja, a treća naveza uspjela se spustiti niz stijenu i pozvati pomoć', stoji u priopćenju.

U pomoć stradalim Ukrajincima poslane su lokalne ekipe, no budući da nakon raspada Sovjetskog Saveza na tom području nema razvijene gorske službe spašavanja, nije isključeno da se pripadnici naše ekspedicije neće vratiti na ledenjak i stijenu i pomoći im. Očekuje se i dolazak spasilačkih ekipa iz udaljenog Tbilisija.