PLANINARI U NEVOLJI

HGSS u dramatičnim akcijama spasio Zagrepčanku i Poljaka

17.09.2012 u 09:32

Bionic
Reading

Na Paklenici je u nedjelju na dvije lokacije u samo dvadesetak minuta teško stradalo dvoje turista. Prvo je oko 17 sati Ivanka P., planinarka iz Zagreba, na planinarskom putu zadobila teške ozljede glave i vrata, a samo 20-ak minuta kasnije teško je stradao 28-godišnji poljski alpinisti Gregorz P.

Na mjesto stradavanja Zagrepčanke odmah nakon dojave o nesreći upućena je dežurna ekipa HGSS-a, koja je nakon pružene prve pomoći i imobilizacije, ozlijeđenu planinarku nosiljkom spustila u dolinu do kola HMP.

'Samo dvadeset minuta od prve dojave i pokretanja ove akcije spašavanja u vrijeme dok je još transport planinarke bio u tijeku, stigla je nova dramatična dojava o teškom padu poljskog alpinista sa stijene u Kuku od Tise odnosno na ulazu u NP Paklenica na Velebitu. On je pri silasku iz već ispenjanog smjera Zubatac pao sa visine od gotovo 40 metara i zadobio vrlo teške ozljede. Odmah po dolasku spasioca na licu mjesta pružena mu je prva medicinska pomoć uključujući i kisik. Ozlijeđeni alpinist je pri padu zadobio teške ozljede glave i ekstremiteta te oderotine. Izgubio je svijest i obilno je krvario', istaknuli su iz HGSS-a dodajući da je Poljak po strmom terenu uz pomoć užadi i specijalne nosiljke, spušten do podnožja i predan u kola hitne medicinske pomoći.