KITA GAĆEŠINA

HGSS: Transport stradalog speleologa trajat će 10-ak sati

08.06.2012 u 19:18

Bionic
Reading

Transport speleologa koji je prošle noći stradao u jami Kita Gaćešina na području Crnopca u južnom dijelu Velebita trajat će bez prekida desetak sati a u taj poduhvat krenut će se tek kad se izvrše sve pripremne radnje, izvijestila je poslijepodne Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS)

Za nekoliko sati HGSS očekuje informacije o tome kada će sve biti spremno za početak izvlačenja, a trenutno se razrađuju detalji vezani za tehničko opremanje jame i transport unesrećenog, izvijestio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Do ozlijeđenog se spustila liječnica Lana Đonlagić koja ga priprema za naporan transport.

U HGSS-u napominju kako je riječ o teško prohodnim horizontalnim kanalima.

Jedna ekipa već je proširila suženja kroz koje nije moguće provući nosiljku s unesrećenim, no po procjeni bit će potrebno još četiri sata da bi se proširili kanali za prolaz nosiljke. Još jedna ekipa je u jami radi komunikacije s površinom.

U trenutku nesreće 29-godišnji speleolog Marijan Marović u jami se nalazio s još 14 kolega iz cijele Hrvatske. Pri dnu jame, na dubini od 520 metara, speleolog je uslijed pucanja sidrišne pločice 'proklizao' po užetu i pao te zadobio ozljede zbog kojih nije u mogućnosti samostalno izaći van.


Unesrećeni se nalazi 200 metara dublje nego što je to bio slučaj u prošlogodišnjoj akciji spašavanja te nekoliko tisuća metara udaljeniji.

Akcija spašavanja zasad se odvija po planu, kažu u HGSS-u. U spašavanju zasad sudjeluje 90 pripadnika HGSS-a, dok će se još 25 spašavatelja pridružiti do večeri, a 50 ih je u pričuvi.

Spašavanja iz takvih složenih speleoloških zahtjeva velik broj visoko specijaliziranih spašavatelja. Za slične nesreće u svijetu angažira se po nekoliko stotina spasioca te izvlačenja znaju trajati danima.

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić podsjeća da je izvlačenje našeg speleologa Jelinića iz jame u Italiji prije nekoliko godina trajalo četiri dana a u njemu je sudjelovalo više od 350 spašavatelja.