potpisan ugovor

HGSS europskim novcem jača svoju učinkovitost

29.07.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), jedina nacionalna služba za spašavanje ljudi i imovine iz najnepristupačnijih prostora dobila je u ponedjeljak gotovo 30 milijuna kuna koji bi joj trebali značajno pomoći u podizanju sveukupne sposobnosti reakcije u kriznim situacijama

Ugovor o dodjeli bespovratnih 29 milijuna kuna sa svrhom jačanja kapaciteta HGSS-a u sjedištu Hrvatskih voda u Zagrebu potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Razina spremnosti HGSS-a, posebice timova specijaliziranih za spašavanja prilikom potresa i poplava podići će se u sljedeće tri godine, u sklopu projekta Sigurna.HR.

Nabavom opreme za ukupno 382 spašavatelja te održavanjem 16 obuka za ukupno 61 spašavatelja kao i osiguranjem zajedničke opreme i vozila po stanicama, po dovršetku projekta očekuje se bolja spremnost 52 tima za spašavanje koja djeluju u okviru 22 stanice i 3 komisije HGSS-a.

HGSS trenutačno raspolaže s 13 potražnih timova za spašavanje iz ruševina, a uz kompletnu zaštitnu i tehničku opremu za postojeće timove, kroz projekt će se obučiti i šest novih potražnih timova. Za 165 spašavatelja i šest ronioca nabavit će se oprema za divlje vode i poplave, a projektom će se opremiti i 144 tragača za potrage na suhom.

Preostala oprema uključuje 16 dronova, medicinsku opremu, 16 terenskih vozila, 6 kombija, 7 lakih čamaca, 13 gradova te 6 spasilačkih jet-ski vozila.

Kroz projekt će se riješiti i problem nedovoljno opremljene infrastrukture za trening i obuku pa će se sagraditi poligoni za spašavanje iz dubine i visine i obuku potražnih timova u Vukovaru i Delnicama te poligon za obuku za spašavanje na poplavama i brzim vodama u kanalu hidroelektrane Dubrava.

  • +6
HGSS-u 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Granić je nakon potpisivanja ugovora rekao da će im dodijeljen novac, koji je dvostruko veći od njihovog godišnjeg proračuna značajno pojačati njihove kapacitete. Žele, kazao je, na području čitave Hrvatske dobiti odgovarajuće snage. 'Imat ćemo kvalitetniju opremu, veća plovila, bit će manje opasno, a mi ćemo bolje raditi svoj posao', kazao je Granić.

Đuroković je rekao da će projekt pomoći i Hrvatskim vodama jer se dio predviđene nabavke i obučavanja odnosi na obranu od poplava.

Ćorić je zaključio da je Hrvatska ponosna na HGSS, a izdvojen novac samo je kap u moru onog što danas, sutra ako bude potrebno, treba izdvojiti za njegov rad.

Projekt Sigurna.HR bit će sufinanciran čak 85 posto sredstvima Europske unije, a provodit će se u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.