LIBANON

Hezbollah niječe povezanost s ubojstvom Haririja

24.05.2009 u 17:42

Bionic
Reading

Libanonska militantna skupina Hezbollah opovrgnula je navode iz izvješća njemačkog časopisa koji ga povezuju s ubojstvom bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja 2005. godine rekavši u nedjelju da je riječ o pokušaju da se naruši ugled te skupine pred parlamentarne izbore

Izvješće koje je u subotu objavio njemački tjednik Der Spiegel došlo je u trenutku rasta napetosti prije ključnih izbora 7. lipnja i na kojima bi vladu koju podupire zapad mogla na vlasti zamijeniti od Hezbollaha predvođena koalicija koju podržavaju Sirija i Iran.

Hariri je uz druge 22 osobe ubijen u u atentatu kamionom bombom u Bejrutu u veljači 2005. godine. Međunarodni sud koji vodi proces protiv osumnjičenih za ubojstvo počeo je svoj rad u ožujku u Nizozemskoj.

Hezbollahov zastupnik tvrdnje iz njemačkog lista odbacio je kao 'veliku laž'. 'Čekamo da reagira međunarodni sud i vidimo odakle je njemački časopis dobio svoje informacije', rekao je Nawar Saheli agenciji Associated Press u nedjelju.

Glasnogovornica međunarodnog suda nije željela komentirati novinsko izvješće. 'Ne odgovaramo na špekulacije', rekla je u telefonskom razgovoru Radia Achouri. 'Jedine pouzdane informacije pribavlja sam tužitelj'. Ona je rekla da će pojedinosti istrage ostati povjerljive do njenog zaključenja.

Der Spiegel je u subotnjem prilogu, za koji kaže da je temeljen na izvorima bliskim sudu i potvrđen unutarnjim dokumentima, napisao da je istraga prije mjesec dana zaključila da je u atentat upleten Hezbollah.

Prošlog je mjeseca sud oslobodio četvoricu libanonskih generala koji su bili u pritvoru kao osumnjičenici.