NISU PRIJETNJA

Hezbolah otkrio špijune CIA-e u svojim redovima

25.06.2011 u 08:49

Bionic
Reading

Čelnik Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah u petak je izjavio da je njegova organizacija otkrila trojicu špijuna u vlastitim redovima, a dvojicu među njima regrutirala je američka obavještajna organizacija CIA

Jedan od špijuna regrutiran je prije pet mjeseci, rekao je i dodao da otkriveni špijuni nisu stvarna prijetnja pokretu niti njegovim vojnim kapacitetima.

'Nijedan od tih triju slučajeva nije u prvoj liniji vodstva. Nisu bili na odgovornim položajima. Nemoguće je uzdrmati vojnu i sigurnosnu infrastrukturu pokreta i njegovu sposobnost za borbu', rekao je Nasralah u govoru koji je prenosila televizija. 'Nijedan od njih nema povjerljive podatke koji bi naštetili strukturi pokreta'.

Nasralah je rekao da CIA-ini agenti koji su angažirali špijune imaju diplomatsku zaštitu u američkom veleposlanstvu u Bejrutu. Optužio je CIA-u da vrbuje špijune u korist Izraela. 'Izraelci nisu uspjeli prodrijeti u strukturu Hezbolaha pa su zatražili pomoć od CIA-e', rekao je.

Američko veleposlanstvo u Bejrutu priopćilo je da su ove optužbe 'šuplje i neutemeljene'.

Hezbolah, pokret koji Washington smatra terorističkom organizacijom, vodio je 2006. 34-dnevni rat s Izraelom koji je završio bez pobjednika. Hezbolah je ispaljivao projektile duboko u izraelski teritorij. Najmanje 1200 Libanonaca i 158 Izraelaca poginulo je u tom ratu.

U Libanonu nije rijetkost otkriti špijuna, ali Hezbolah se diči sposobnošću da spriječi infiltracije i prvi je put priznao špijuna u svojim redovima.