SLOBODA MIŠLJENJA

Herojima Arapskog proljeća nagrada Europarlamenta

27.10.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Europski parlament odlučio je u četvrtak da će ovogodišnju prestižnu nagradu Saharov za slobodu mišljenja dobiti petero sudionika Arapskog proljeća, kao priznanje i potpora njihovu 'djelovanju za slobodu i ljudska prava', priopćeno je iz Strasbourga

Nagrada će dobitnicima biti uručena na sjednici u Strasbourgu 14. prosinca.

Nagrada Saharov za 2011. EP-a dodijeljena je postumno Tunišaninu Mohamedu Buaziziju, potom Egipćanki Asmi Mafuz, libijskom disidentu Ahmedu al-Zubairu Ahmed al-Sanusiju, sirijskoj odvjetnici Razan Zaituneh i sirijskom karikaturistu Aliju Farzatu, stoji na stranici EP-a.

'Te osobe pridonijele su povijesnim promjenama u arapskom svijetu i ova nagrada potvrđuje solidarnost i čvrstu potporu Europskog parlamenta njihovoj borbi za slobodu, demokraciju i za okončanje autoritarnih režima', rekao je predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek.

Buazizi, koji se zapalio 17. prosinca 2010. u Sidi Buzidu, preminuo je dva tjedna kasnije. Njegov očajnički potez pokrenuo je veliki narodni pokret koji je u Tunisu doveo do pada režima Ben Alija.

Tekstovi i video snimke Asme Mafuz objavljeni na Youtubu, Facebooku i Twitteru pomogli su u mobilizaciji Egipćana da traže svoja prava na trgu Tahrir. Ona je bila uhićena ali ubrzo i puštena uz jamčevinu.

Libijski disident al-Sanusi, poznat i kao osoba koja je služila najdužu kaznu zbog prigovora savjesti, proveo je u libijskom zatvoru 31 godinu jer je pokušao državni udar protiv Moamera Gadafija.

Zaituneh, odvjetnica koja se bavila ljudskim pravima, utemeljila je sirijski informacijski blog za ljudska prava na kojem se objavljuju informacije o strahotama počinjenima u Siriji.

Ona je javnosti podastrijela informacije o ubojstvima i teškim kršenjima ljudskih prava koje su počinili sirijska vojska i policija. Njezini postovi postali su važan izvor informacija za međunarodne medije. Trenutno se skriva od vlasti koje je optužuju da je strani agent te su uhitile njezinog muža i mlađeg brata.

Karikature Alija Farzata koje ismijavaju Bašara al-Asada pomogle su revoltu u Siriji. U kolovozu ove godine, sirijske sigurnosne snage su ga pretukle, slomivši mu obje ruke kao upozorenje, te su mu uzele crteže.