'DOKTOR JE DOKTOR'

Heroji današnjice: Ovi umirovljeni liječnici vraćaju se u ring zbog Covida

08.11.2020 u 23:35

Bionic
Reading

S obzirom na rast hospitaliziranih bolesnika kao i broja zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni na covid-19 ili u samoizolaciji, Hrvatska liječnička komora početkom tjedna objavila je poziv umirovljenim liječnicima da pomognu zdravstvenim djelatnicima, iscrpljenima od epidemije. Na poziv Ministarstva zdravstva do sada se odazvalo njih pedesetak spremnih pomoći

Neurolog, planinar, ljubitelj pasa Dubravko Marković u mirovini je već više od dvije godine. Brojni mu hobiji i poslovi ispunjavaju umirovljeničke dane. No, kad je vidio poziv Komore - nije dvojio ni sekunde.

'Smatram da je normalno da odgovorim Komori - doktor je doktor', kaže ovaj umirovljeni liječnik za Dnevnik HRT-a.

Dr. Marković je i dan danas aktivan u udrugama. Vjeruje da ćemo pobijediti Covid, ali i dodaje: 'Onda će doći nešto drugo - jer je to život'.

Internist, nefrolog, specijalist hitne medicine i intenzivist doktor Vladimir Gašparović sa 72 godine, već je tri i pol godine u mirovini, no i dalje radi. Na rasplaganje sustavu stavio se i prije službenog poziva.

Svima je, kaže - jasno da je situacija izvanredna. Ponavlja kako ostajanje u četiri zida daje veću sigurnost, ali bez angažmana nitko neće dobro završiti.

  • +10
Liječnici Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Vesna Imerović, specijalistica opće medicine u mirovini je od 2015. Nekada šefica Hitne u Sisku, bila je i voditeljica ambulante u Lekeniku. I ona naglašava kako je jedini cilj liječnika - pomoći drugima. Ona je tijekom rada kao liječnica pomagala na prvim crtama bojišnice. Ne boji se.

'Nisam curetak. Treba pomoći i pridržavati se mjera', kaže.

  • +13
Zagreb: Prosvjed medicinskih djelatnika KB Dubrava zbog situacije s koronavirusom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Oni neće raditi s oboljelima od COVID-a, nego će pomagati u ostalim dijelovima zdravstvenoga sustava. No iako neće biti na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa - određeni rizik uvijek je prisutan. Ovi liječnici, i brojni drugi slični njima - život su posvetili nesebičnom pomaganju drugima. A u tome im ni ova situacija i umirovljenje ne predstavljaju nikakvu zapreku.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je za Dnevnik Nove TV kako je mišljenja da već sada treba uvesti oštrije mjere. Kazao je i da je bolnički sustav već sada značajno opterećen Covid pacijentima i da, ako se nastavi takav trend, neće imati mogućnost pružiti skrb svima koji će je trebati, bili oni covid ili noncovid pacijenti.

  • +8
Odjel za COVID karlovačke bolnice Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Na pitanje postoji li opasnost da respiratora ne bude dovoljno, Luetić je odgovorio da je i to crna mogućnost.

'Ne bih volio da se bilo tko od kolega nađe u poziciji da mora birati koga staviti na respirator, kome pružiti šansu za preživljavanje', rekao je Luetić.

Postoji mogućnost da se uređaji posude iz drugih država, ali Luetić se nada da to toga neće doći jer se u prvom valu vidjelo da to baš i ne funkcionira.

'Hrvatska je među tri zemlje koje imaju najliberalnije mjere, a svaki dan imamo rekordne brojke. Treba poslati poruku kroz strože mjere da situacija nije dobra', smatra predsjednik HLK-a.