povlačenje knjige

Heroj djetinjstva mnogih najnovija je žrtva kulture otkazivanja, poglavica Apača Winnetou mogao bi preseliti u vječna lovišta

25.08.2022 u 09:48

Bionic
Reading

Generacijama su djeca voljela indijanskog junaka Winnetoua, kojeg je stvorio Karl May. Međutim, poglavica Apača uskoro bi se mogao preseliti u vječna lovišta, piše u četvrtak Večernji list

Njemačka izdavačka kuća Ravensburger Verlag objavila je da povlači svoju knjigu povezanu s novim Winnetouovim filmom “Mladi poglavica Winnetou” i druge naslove o popularnom junaku iz dječje književnosti. Odluka je uslijedila nakon optužbi za rasizam i kulturno prisvajanje od ljevičarskih aktivista na internetu.

Tvorac romana Karl May (1842. – 1912.) smatra se prvim autorom ovog bestselera na njemačkom govornom području, podsjeća Guardian. Njegove knjige prodane su u oko 200 milijuna primjeraka diljem svijeta i prevedene su na 40 jezika. Priče se fokusiraju na prijateljstvo između njemačkog imigranta u SAD-u Olda Shatterhanda i vođe Apača i njegova brata po krvi Winnetoua. Romani su bili toliko popularni da su se čak i nacisti suzdržali od zabrane, iako ih se smatralo proturječnim njihovim rasnim idealima zbog slavljenja obojenih ljudi. Navodno je čak i Adolf Hitler bio obožavatelj.

  • +3
Predstava Winnetou u njemačkom kazalištu Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN CHARISIUS

No, u žestokoj raspravi na društvenim mrežama autori knjiga o Winnetouu optuženi su za reproduciranje rasističkih stereotipa koji potječu iz kolonijalizma, kao i za kulturnu aproprijaciju u opisivanju osobina domorodačkog stanovništva. Odluka izdavača podijelila je javnost. Pristaše tog poteza opisali su Mayove književne pokušaje da dočara idilu u zemlji podrijetla domorodačkog naroda Sjeverne Amerike kao “laž, koja potpuno isključuje genocid nad domorocima, nepravedno naseljavanje njihove zemlje od bijelaca i uništavanje njihova prirodnog staništa”, navodi Die Zeit, sažimajući ljutiti odgovor. Tabloid Bild je u međuvremenu je predvodio pozive da se knjige vrate, inzistirajući na tome da je “probuđena histerija” odgovorna za “spaljivanje heroja našeg djetinjstva na lomači”, piše novinar Večernjeg lista Vedran Balen.