REPUBLIKANSKI 'TAMNI KONJ'

Herminator pomeo Perryja u borbi za Bijelu kuću

06.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Herman Cain (65), tamnoputi republikanski kandidat za predsjedničku nominaciju, nova je konzervativna senzacija među aktualnim jurišnicima na Bijelu kuću: prema posljednjim anketama, preskočio je Ricka Perryja, dosadašnjeg miljenika najzadrtijih članova pokreta Tea Party, te se približio najpopularnijem republikanskom kandidatu Mittu Romneyju

Teksaškom guverneru Ricku Perryju popularnost strmoglavo pada, a prestigao ga je dosadašnji autsajder, tamnoputi biznismen iz Georgije Herman Cain, koji je neočekivano pobijedio na oglednim izborima na Floridi, osvojivši čak 37 posto glasova (Perry je dobio 15, a bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney 14 posto glasova).

Caina su u republikansku orbitu izbacili upravo pokusni izbori na Floridi, nakon čega je jedini Afroamerikanac među repulikanskim kandidatima zadobio dužnu pažnju medija. Amerikanci su tako saznali da taj bivši predsjednik podružnice Središnje banke SAD-a u Kansas Cityju i vlasnik lanca pizzerija nije samo naoko lišen kontroverzi koje prate većinu konkurenata, već i da njegov plan za izlazak iz gospodarske krize - nazvan plan porezne reforme nazvan '9-9-9' - nije za odbaciti. Cain predlaže zamjenu postojećih poreznih zakona i odredbi s uvođenjem jedinstvene porezne stope od 9 posto u tri slučaja: poreza na dohodak, poreza na dobit i nacionalnog poreza na promet.

Cain uvjerljivo pri vrhu

Prema anketi sveučilišta Quinnipiac, Cain se probio se na drugo mjesto iza Romneya. Još je zanimljivije da bi za Romneya danas glasalo oko 46 posto Amerikanaca, a za aktualnog predsjednika Baracka Obamu svega 42 posto birača. Prema toj anketi, u stranačkoj utrci za predsjedničku nomianciju Romneya podržava oko 22 posto republikanskih glasača, Caina 17 posto, a Perryja 14 posto glasača.

Prema anketi Washington Posta i ABC Newsa, Romney ostaje na vrhu s 25 posto podrške među republikanskim biračima, dok su Perry i Cain izjednačeni na 16 posto. Pritom valja imati na umu da je Perry uvelike pao, a Cain narastao u odnosu na prošli mjesec, što znači da će istraživanje za listopad vjerojatno iznjedriti Caina za vratom Romneyu.

Jedini preostali kandidat s dvoznamenkastom podrškom jest Ron Paul s 11 posto. Michele Bachmann i Newt Gingrich dijele po sedam posto podrške, dok na dnu ljestvice lješkare Rick Santorum s dva posto i Jon Huntsman s jednim postom podrške.

Obožavatelji iz Tea Partyja

Gotovo sve simpatije prešle su s Perryja na Caina, koji sada dobiva i najveću podršku utjecajnog pokreta Tea Party – skočio je s pet posto prošlog mjeseca na čak 30 posto.

'To su odlične vijesti i pokazuju da 'okus tjedna' ima dobre sastojke', komentirao je Cain, aludirajući na Sarah Palin, koja ga je nazvala 'okusom tjedna' nakon što je u rujnu po prvi put došao na čelo ljestvice popularnosti na Floridi.

No kao i u slučaju Rona Paula, sva Cainova obilježja koja ga čine aktraktivnim zagriženim aktivistima ujedno ga čine neprihvatljivim široj publici. Entuzijastičnu podršku Tea Partyja Cain je zadobio zahvaljujući svojoj ultrakonzervativnoj fiskalnoj politici, dakle tamo gdje se njegovi protukandidati nalaze u nebranom grožđu. Cain zagovara 'čileanski model' sustava socijalne sigurnosti i žali za vremenima zlatnog standarda, a u slobodno vrijeme propovijeda u baptističkoj crkvi u predgrađu Atlante.

Cain odskače i po tome što je uvijek bio dosljedan, a za razliku od većine protukandidata nije u ovisničkom odnosu prema ključnim političkim operativcima. Iskustva je skupljao na različitim pozicijama - od radijskog voditelja, učitelja govorničkih vještina i redovitog gosta konzervativne televizije Fox. 'Ja sam jednostavno svoj', progovora u baritonu Cain, koji sam sebe naziva 'Herminator'.

Bezdan između elite i 'običnih' birača

Cain uživa u plodovima svoje duboko promišljene kampanje. Kandidat kojeg je konzervativni komentator Charles Krauthammer ne tako davno nazvao 'zabavljačem', a bivši strateg G. W. Busha Karl Rove 'neozbiljnim', kaže da su takve ocjene pokazatelj bezdana koji dijeli politički establišment od stvarnog svijeta.

Stvarnost, prema Washington Postu, takva je da je pak još uvijek prerano prihvatiti Caina kao ozbiljnog kandidata. Dok njegovi pristaše vole govoriti o 'rastućem Cainu', njegov aktualni bljesak prije svega je rezultat ozbiljnih problema koji potresaju Republikansku stranku.

Puno je pitanja bez odgovora. Tko određuje stranačku politiku – elita ili aktivisti? Što popularnost tamnoputog heroja Tea Partyja govori o odnosu pokreta prema rasnom pitanju? Je li cilj pojedinih republikanskih kandidata predsjedništvo ili angažman na Foxu?

Na posljednje pitanje Herman Cain odgovara jasno: 'Želim biti predsjednik.' O sebi govori u trećem licu, a na Twitteru se javlja kao THEHermancain.

Cain tvrđi od Perryja


Prigrlivši Caina, tvrdi konzervativci okrenuli su leđa Perryju, kojemuni ekonomski uspjesi u Teksasu više nisu dovoljni za održanjepopularnosti. Teksaški guverner 'prokazan' je i u vlastitoj biračkojbazi, gdje mu podrška naglo pada. Trenutno ga podržava samo 10 postopristaša pokreta Tea Party, u usporedbi s 45 posto posljednjeg mjeseca.Među 'običnim' konzervativcima, podrška Perryju pala je pak sa 39 na 19posto.

Najveći učinak na Perryjev pad imali su njegovi nastupi naprvim debatama republikanskih kandidata, a u prilog mu nije išla ninedavna izjava iz Colorada da će podržati lokalne školarine za djecuilegalnih imigranata. 'Ako tvrdite da ne bismo trebali obrazovati djecukoja su došla u našu državu, iz nikakvog drugog razloga nego zato štoovdje nisu dovedena svojom krivnjom, znači da nemate srca', rekao je Perry. Nakon te izjave našao se pod kišom kritika i optužbi daje 'premekan' kada je riječ o imigrantima.

Napad na Billa Clintona

Herman Cain rođen je u prosincu 1945. godine u Atlanti. Njegov otac bio je šofer Roberta Woodruffa, predsjednika Coca-Cole, koji je svog vjernog djelatnika nagrađivao dionicama. Zahvaljujući njima, Cain se 1967. upisao na koledž Morehouse, gdje je diplomirao matematiku i postao prvi član svoje obitelji s visokom stručnom spremom. Diplomu iz informatike Sveučilišta Purdue stekao je 1971, nakon čega je postao poslovni analitičar Coca-Cole. Kada je napunio 31 godinu, pridružio se vlasniku lanca Burger King u Philadelphiji, gdje je uskoro postigao rekordnu prodaju.

Najveći poslovni uspjeh bilo je oživljavanje lanca Godfather’s Pizza, kojeg je dignuo iz mrtvih u svojstvu predsjednika i izvršnog direktora, a potom uz pomoć investitora postao vlasnik tvrtke.

Prvi susret s politikom imao je u doba vođenja pizzerija, kada je preuzeo čelništvo nad Nacionalnom asocijacijom restorana. U emisiji uživo 1994. izazvao je tadašnjeg predsjednika Billa Clintona zbog plana reforme zdravstvenog osiguranja. 'Ako sam prisiljen tako postupiti, što ću reći onim ljudima čija ću radna mjesta morati ukinuti?', pitao je Cain Clintona.

Konzervativna senzacija

Novoj 'konzervativnoj senzaciji', koji smatra da je poslužio kao 'katalizator' u dokidanju zdravstvene reforme Clintonovih, uskoro su otvorena vrata visoke politike.

Dvije godine kasnije Cain se pridružio kampanji Dole/Kemp kao savjetnik, a 2000. supredsjedavao je predsjedničkoj kampanji Stevea Forbesa koji je obilježio 'flat tax' (prijedlog o jedinstvenoj poreznoj stopi). Četiri godine kasnije izgubio je bitku za poziciju senatora Georgije, nakon čega se posvetio propagiranju svojih konzervativnih stavova kao radijski voditelj u Atlanti.

Cain je svjestan da su mnogi američki crnci šokirani što je postao pripadnikom pokreta Tea Party. Igrajući upravo na rasnu kartu - samoproglasio se 'tamnim konjem' stranke – izborio se za zvjezdani status među republikancima.

'Herman izaziva nevjerojatno uzbuđenje. On nam je sličniji od bilo kojeg dosadašnjeg predsjedničkog kandidata za naših života', kaže Mark Meckler, suosnivač i nacionalni koordinator Tea Party patriota, koji imaju više od 3.500 podružnica širom SAD-a i koji službeno neće podržati niti jednog kandidata, ali bi mogli odigrati presudnu ulogu u mobilizaciji desnih birača na izborima u studenome 2012.