POŽARI BIJESNE DANIMA

Hercegovina vapi za hrvatskim kanaderima

19.07.2012 u 19:23

Bionic
Reading

Požari u četvrtak prijete naseljima u Hercegovini, a gasitelji ističu kako ne mogu spriječiti njihovo širenje bez pomoći iz zraka, što je potaknulo rasprave u BiH o nabavi kanadera i zračnih traktora

Na području Konjica ugroženi su mještani nekoliko sela u istočnim, brdskim dijelovima općine, gdje su gasiteljima pomagale i europske mirovne snage.

'Trenutačno nam pomaže EUFOR-ov helikopter koji gasi požar iznad Glavatičeva', rekao je pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Konjica Rešad Buturović, dodajući kako očekuje da će se u gašenje uključiti kanaderi iz Hrvatske bez kojih je nemoguće zaustaviti širenje vatrene stihije. Rekao je kako je izgorjela velika površina pod šumama te da je šteta velika.

Kanadere iz Hrvatske očekuju i u Tomislavgradu, gdje je bolje nego proteklih dana. Stanje na požarištima se mijenja s obzirom na snažan vjetar koji mijenja smjer.

Novi požari buknuli su i na području Međugorja.

Zapovjednik stožera Civilne zaštite Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović istaknuo je da požare mogu zaustaviti kanaderi, ali problem je s tim u vezi suradnja s vlastima Republike Srpske.

Lijanović je istaknuo da su federalne vlasti izdvojile novac za nabavu letjelice. Direktor uprave Civilne zaštite Republike Srpske Milimir Doder istaknuo je da su vlasti Federacije BiH dostavile Republici Srpskoj zahtjev za nabavu zračnog traktora, no s tim u vezi nema dogovora jer nema suglasnosti o tome tko će biti vlasnik letjelice.