SRUŠENI DALEKOVODI

Hercegovci ostaju bez hrane, struje i vode

07.02.2012 u 13:47

Bionic
Reading

Nezapamćeno nevrijeme u BiH i nove snježne padaline ugrozile su stanovništvo na jugu zemlje, gdje su brojna sela odsječena od svijeta, bez hrane, struje i vode

Snažni udari vjetra otežavaju čišćenje i probijanje do odsječenih naselja u Hercegovini, gdje je veći dio Mostara i više općina ostalo bez struje zbog kvarova na postrojenjima i rušenja nekoliko visokonaponskih dalekovoda.

Zbog snažne bure, snijega i leda promet cestama je i dalje ograničen tek na nekoliko prometnica.

Središnji dio Mostara ostao je u utorak prijepodne bez električne energije zbog kvara na transformatorskom postrojenju najvjerojatnije od preopterećenja zbog povećane potrošnje. Snažna bura prouzročila je i kvarove na visokonaponskim dalekovodima koji Mostar povezuju s nizom elektrana sjeverno od grada.

Još jedna žrtva zime u BiH

Još je jedna starija žena pronađena mrtva, najvjerojatnije od posljedica smrzavanja, nedaleko od Mostara u mjestu Goranci koje je kao i stotine drugih naselja u Hercegovini već peti dan posve prometno odsječeno od ostatka svijeta.

Pripadnici Hercegovačke službe spašavanja (HGSS) pronašli su u utorak staricu u snijegu ispred njezine obiteljske kuće. Dan ranije u istome mjestu pronađena je mrtva još jedna starica. Stotine drugih naselja u Hercegovini i dalje su potpuno prometno odsječene. Brojni upućuju apel za pomoći jer nestaje hrane i lijekova.

Mediji izvješćuju kako su i pokopi preminulih obavljeni u snijegu i na privremenim lokacijama, budući pristup grobljima također nije moguć. Nastavak u osnovnim i srednjim školama te na sveučilištu u Mostaru odgođena je do daljnjega.

Veći dio istočnog Mostara bez struje je od ponoći, dok su stanovnici dijelova od Raičevog groblja do Vrdi na području Goranaca, zatim dio Podveležja te Vranjevići, gdje je uslijed nevremena porušeno oko 30 električnih stupova, ostali bez hrane, javlja Sarajevo-X. Željeznički promet od Mostara prema Sarajevu još uvijek je u prekidu.

Više sela na području općina Konjic i Čapljina i dalje je odsječeno, a veliki napori ulažu se u prijevoz pacijenata do bolnice. Ništa bolje nije ni u Neumu, gdje je led oborio nekoliko dalekovoda pa je u prekidu napajanje električnom energijom.

Zbog kvara jutros je bez struje i sjeverni dio općine Čitluk, a otežana je i opskrba vodom pojedinih područja.

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin poslao je zahtjev Oružanim snagama BiH za pomoć ovoj općini budući su sve prometnice blokirane.

Općina Nevesinje u istočnoj Hercegovini danas je također ostala bez električne energije.

Iz dviju elektroprivreda su pozvali potrošače na racionalnije korištenje električne energije.

Područje Hercegovine su zaobišle najavljene snježne padaline, no normalizaciju stanja u gradu ometa jaka bura koja puše od sinoć i stvara nove nanose na prometnicama. Prema Mostaru se jedino može doći iz pravca Čapljine, dok je i dalje blokiran pristup iz pravca Sarajeva, Čitluka i Širokog Brijega.

Prema navodima lokalnih medija, više je trudnica odlučilo roditi kod kuće ili u domovima zdravlja u općinama u zapadnoj Hercegovini budući ne mogu stići do Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru. Opskrba osnovnim životnim namirnicama je otežana zbog čega su trgovine poluprazne.