USKOKOVA PRIJAVA

HEP za 3.000 eura kupio stolicu Sanaderovu bratu

25.07.2009 u 09:10

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor odlučila je smijeniti Ivana Mravka, predsjednika Uprave HEP-a, na osnovi podataka o istragama koje Državno odvjetništvo i MUP vode protiv njega i nekolicine čelnih ljudi Elektroprivrede. Kako doznajemo, USKOK i policija provjeravaju niz kaznenih prijava koje su djelatnici HEP-a podigli protiv članova Uprave Ivana Mravka, Željka Kljakovića Gašpića te nekolicine direktora, među kojima je i Renato Prkić, direktor Elektrodalmacije, a istraga se vodi u nekoliko pravaca

Većina prijava odnosi se na štetne ugovore, nepotizam, korupciju i netransparentnu javnu nabavu. Dio prijava ukazuje na moguću korupciju između HEP-a i autora niza stručnih studija kojima se podupiru poslovni planovi Uprave, od kojih su većinu izradili Ekonomski fakultet u Zagrebu i Ekonomski fakultet u Splitu, piše Jutarnji list

Najozbiljnije optužbe koje ovih dana provjeravaju MUP i DORH govore o lažiranju bilance za prošlu godinu kojom HEP pokriva gubitke od približno milijardu i pol kuna nastale na neracionalnom uvozu skupe struje i netransparentnom trošenju sredstava. Provjeravaju se i različita sponzorstva Uprave HEP-a, kao i nabava voznog parka Uprave vrijednog gotovo pola milijuna eura. Među privima je u rujnu prošle godine USKOK-u stigla prijava grupe djelatnika HEP-a d.d. Zagreb, u kojoj su pobrojane navodne “nezakonite i kriminalne radnje direktora HEP-a Željka Kljakovića Gašpića”.

U prijavi se navodi da je Kljaković Gašpić kao direktor Proizvodnog područja Hidroelektrana Jug u svom četverogodišnjem mandatu (prije dolaska u Upravu) tražio i dobio novac na žiroračun svog sina Ivana Kljakovića Gašpića od poslovnih partnera HEP-a: Croatia osiguranje, Ing atesta Split, Brodarskog instituta, Končar Inžinjeringa, Ingre itd.

Nadalje, u prijavi djelatnika HEP-a koju provjerava USKOK tvrdi se da je Kljaković Gašpić prije dolaska na funkciju člana Uprave HEP-a d.d. “na ilegalan način poklanjao na desetine skupih prijenosnih računala i mobitela”.

Djelatnici optužuju Kljakovića Gašpića i da je “svojim radom i djelovanjem kao direktor Proizvodnog područja Hidroelektrana Jug lošim održavanjem opreme uzorokovao niz kvarova na energetskim objektima.

HEP je financirao i kupnju ekskluzivnog namještaja za neke od svojih direktora, a jednu dizajnersku stolicu vrijednu tri tisuće eura, prema prijavi, poklonio je don Vinku Sanaderu, bratu bivšeg hrvatskog premijera.

Najteže optužbe vezuju se uz navodno falsificiranje bilance tvrtke za prošlu godinu, kojom se namjeravalo prikriti gubitke od približno 1,5 milijardi kuna. Najveći dio tog gubitka nastao je neracionalnim uvozom električne energije u predzadnjem kvartalu 2009., kada je HEP od nekoliko dobavljača kupio struju po cijeni 83,3 eura za MWh, što je bilo gotovo dvostruko skuplje od prosječne cijene na tržištu električne energije tijekom 2008. godine. Iako se radi dovršenju kapitalnih investicija, od 2005. do danas, a HEP se zadužio na više od 2,5 milijardi kuna, ni jedan od kapitalnih objekata neće biti dovršen u predviđenom roku, a većina ni započeta.