VLADA ODLUČUJE U ČETVRTAK?

HEP smije podići cijenu struje za 13 posto

26.04.2010 u 19:49

Bionic
Reading

Hrvatska energetska regulatorna agencija odobrila je HEP-u poskupljenje električne energije za 13 posto, što je ipak manje nego je HEP tražio. Vlada će vjerojatno u četvrtak donijeti konačnu odluku

Premda je HEP tražio poskupljenje struje od 17 posto, Večernji list neslužbeno doznaje da je nadležna regulatorna agencija odobrila 13-postotno poskupljenje. Ni u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji ni u Ministarstvu gospodarstva nisu komentirali tu najavu, a prema ranijim informacijama, veći računi za struju trebali bi početi stizati od ljeta. Spekulira se, od 1. srpnja, kada se ukida niža stopa tzv. kriznog poreza.

Vlada će, najvjerojatnije na sjednici u četvrtak, donijeti konačnu odluku o poskupljenju struje. U HEP-u su još ranije obrazložili da veće cijene traže zbog poskupljenja plina koji je osnovni energent u proizvodnji električne energije. S druge strane, Hrvati ne plaćaju tržišnu cijenu struje jer u našem okruženju jeftiniju električnu energiju imaju samo Francuska, Bugarska, Slovenija i Srbija.