DEKAN EKONOMSKOG POD ISTRAGOM

HEP platio 50.000 eura za besplatne ugovore

03.09.2009 u 21:55

Bionic
Reading

Dr. Darko Tipurić, utjecajni dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, pod obradom je USKOK-a i policije. Policijski istražitelji već su u dva navrata posjetili Ekonomski fakultet 28. i 31. kolovoza, zanimajući se za ugovore koje je s Hrvatskom elektroprivredom i drugim javnim poduzećima potpisivao dekan Darko Tipurić

ZAGREB - Fakultetom koji je duboko potresla ranija korupcijska afera, ponovo se proširila nelagoda. Ovoga put meta istražitelja nisu profesori koji prodaju ispite za stotinjak eura, nego vodeći ljudi te znanstveno-obrazovne institucije koji sklapaju milijunske ugovore s najvećim državnim tvrtkama i predstavljaju stup hrvatske znanstvene zajednice, piše Jutarnji list.

'HEP je idealna tvrtka'

Jedna od studija koju je Tipurić potpisao odnosi se i na organizacijurada HEP-a. Organizacijski ustroj HEP-a u toj je studiji predstavljenkao idealan, premda je tvrtka kadrovski ruinirana, prosjek starostiradnika povećao se za deset godina, a razina stručne spreme se, premaslužbenoj statistici HEP-a, bitno smanjila u posljednjih pet godina.Jutarnji piše da su slične studije od Tipurića naručivale i drugejavne tvrtke.

Iako su novinari danas pokušali doći do dekana Tipurića kako bi doznali što je sve zanimalo policijske istražitelje, uspjeli su tek razgovarati s njegovom tajnicom koja je obećala kontakt s dekanom 'čim završi sastanak'. No umjesto dr. Tipurića ubrzo se javio odvjetnik fakulteta kako bi se ispričao u ime 'odsutnog dekana', ljubazno odbivši komentirati pitanja, piše Jutarnji.

No prema izvorima bliskim istrazi, policija i tužilaštvo provjeravaju sumnje u sklapanje štetnih ugovora između HEP-a i Ekonomskog fakulteta, koje je potpisivao Tipurić, teških više od milijun eura. Informacije kojima raspolaže DORH govore o sumnjivoj poslovno-partnerskoj suradnji dviju institucija, koja se naročito razvila u posljednje dvije godine.

Istražitelji sumnjaju da je 'za nagradu' dekanu  Tipuriću HEP davao unosne poslove izrade menadžerskih ugovora. Tipurić je, po istim izvorima, tijekom 2008. HEP-u isporučivao šprancirane ugovore potpuno identične obrascima menadžerske udruge CROMA, koja ih inače nudi besplatno na svojim web stranicama.

'Intelektualnu uslugu' koja se može downloadirati bez ikakve naknade Tipurić je naplaćivao oko 180 tisuća kuna po ugovoru, uz aneks koji je garantirao bonus od još 200 tisuća kuna.

Diplome djeci direktora HEP-a

Policija i USKOK provjerit će sve indicije oko Tipurića, piše Jutarnji. Prvi trag su skupoplaćeni 'stručni studiji' kao mogući paravan za mito, a drugi stotinediploma i certifikata koje je djeci članova uprave, ali i članovimauprave HEP-a i drugih javnih tvrtki, godinama izdavao Ekonomskifakultet u Zagrebu.

U posljednje 2 godine HEP je tom fakultetu isplatio više milijuna kuna za školovanjedjece direktora tvrtke,  uglavnom izvanrednih studenata, koji su dobivali različite beneficije na fakultetu i garantirano radnomjesto. Jedan od tih studenata bio je i sin predsjednika uprave HEP-aIvana Mravka, sada zaposlen u Dalekovodu.

Slijedi provjera imovine Tipurića. On je u Zagreb došao 1993. kaoskromni izbjeglica iz Sarajeva, a potom u 10 godina uspio izgraditikarijeru redovnog profesora i dekana, člana UO Carneta, NO tvrtki Bakrotisak i Dekra, većinskogdioničara brokerske kuće Credos, dioničara tvrtke Dalekovod,savjetnika brojnih direktora javnih tvrtki i autora posljednjegzakona o privatizaciji. 

Budući da u HEP Grupi na menadžerskim funkcijama radi približno 80 osoba, cijena za primjerak 'copy paste ugovora' prosječnog formata od 8 stranica iznosila je oko 4750 kn, odnosno približno 600 kuna po stranici. Takva je stranica, podsjeća Jutarnji, dostupna gratis, jednim klikom na internetu.

Štoviše, sve do potpisivanja ugovora s Tipurićem praksa HEP-a bila je da menadžerske ugovore sastavlja na besplatnim obrascima CROMA-e. To je Jutarnjem potvrdio i član CROMA-e te autor studije 'Menadžerski ugovori - modeli, savjeti i praksa Esad Čolaković.

'Prvi ugovor te vrste potpisali smo još dok je na čelu HEP-a bio Damir Begović. On je uveo ugovore sastavljene sukladno pravilima struke, koje smo mi radili po dobroj praksi susjednih zemalja Slovenije, Austrije i Italije. Dakako, cijene su nam bile bitno niže nego u tim zemljama, a nedugo nakon toga HEP je obrasce dobivao besplatno', potvrđuje Čolaković, inače jedan od autora obrasca za menadžerske ugovore.

Čudno mu je, također, što posao izrade menadžerskih ugovora za HEP nije izradila neka od službi u toj golemoj kompaniji.

Primjerice, samo u zgradi Uprave HEP-a postoji pravna služba s 13 zaposlenih, od čega je 6 pravnika, u istoj zgradi postoji i Odjel za ljudske resurse čija je zadaća upošljavanje menadžerskog kadra s 21 zaposlenim, od čega su 5 pravnici. Sam HEP ima ukupno 130 pravnika. Posao koji i u daleko manjim tvrtkama rutinski obavlja pravna služba, HEP je ipak delegirao uglednom dekanu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za obilat honorar.

Doznali smo da je, uznemiren pisanjem medija, dr. Tipurić nedavno prezentirao sve ugovore s HEP-om pred kolegijem dekanata. Jedan od sudionika te prezentacije dr. Velimir Srića potvrdio nam je da je dr. Tipurić tom prilikom predstavio više stručnih projekata koje je Ekonomski fakultet izradio za HEP, ali ne i onaj koji sa strukom nema veze - izradu menadžerskih ugovora po špranci za potrebe tog javnog poduzeća.