REAKCIJA NADLEŽNOG MINISTARSTVA

'HEP ostaje u vlasništvu Hrvatske'

14.06.2011 u 18:24

Bionic
Reading

'Naglašavamo kako se ne radi o promjeni vlasničke strukture HEP-a i njegove djelatnosti. HEP primjenom bilo kojeg modela restrukturiranja ostaje u vlasništvu Republike Hrvatske i Vlada Republike Hrvatske u ovom trenutku ne razmišlja o privatizaciji bilo kojeg njegovog dijela', kažu iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva

'Nije točno da je u fazi izrade zakonskih prijedloga HEP ignoriran. Predstavnici HEP-a već su početkom 2010. godine bili upoznati sa potrebom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa Trećim paketom energetske regulative EU. Tijekom 2010. održano je više sastanaka s predstavnicima HEP-a kao i tri javne rasprave o budućim modelima restrukturiranja energetskih subjekata, a među njima i HEP-a', poručuje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva negira da je povjerilo posao institucijama Hrvoje Požar i Ekonerg već su oni odabrani strogo poštujući proceduru i odredbe Zakona o javnoj nabavi na javnom natječaju.

'Nije točno da se nameće rješenje HEP-u koje će dovesti do gubitka radnih mjesta, povećanja cijena struje, ugrožavanja nacionalnih interesa već upravo suprotno. Točno je da se ugrožavaju interesi pojedinaca i interesnih skupina u HEP-u koje žele zadržati tržišni monopol, a što je upravo suprotno energetskoj regulativi EU', poručuje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Pripremljenim radnim zakonskim materijom predviđa se mogućnost energetskim subjektima kao što je HEP da organiziraju svoje djelatnosti sukladno pravilima zajedničkog europskog energetskog tržišta i europskog zakonodavstva. Bez toga sigurnost opskrbe u Republici Hrvatskoj sigurno će biti ugrožena jer se neće moći realizirati nijedan projekt koji je od EU definiran u paketu energetske infrastrukture koji je namijenjen sufinanciranju iz strukturnih fondova. U zakonsko rješenje stavljene su sve tri opcije kao modeli restrukturiranja jer je to obveza prema europskom zakonodavstvu, a sam energetski subjekt u ovom slučaju HEP će primijeniti Model ITO na način kako propisuje europsko zakonodavstvo. Vlasničko izdvajanje Operatera prijenosnog sustava ničime se ne dovodi u pitanje jer isti i dalje ostaje u 100-postotnom vlasništvu HEP d.d. odnosno u vlasništvu Republike Hrvatske. U slučaju neadekvatne provedbe restrukturiranja, odnosno neprihvaćanja europskih normi i standarda vlasnik, odnosno država će biti prisiljena intervenirati primjenom drugog modela restrukturiranja.

'Posebno napominjemo kako se restrukturiranjem energetskog sektora ničime ne prejudicira njegova privatizacija već jasno razgraničenje djelatnosti energetskih subjekata. Naglašavamo kako se ne radi o promjeni vlasničke strukture HEP-a i njegove djelatnosti. HEP primjenom bilo kojeg modela restrukturiranja ostaje u vlasništvu Republike Hrvatske i Vlada Republike Hrvatske u ovom trenutku ne razmišlja o privatizaciji bilo kojeg njegovog dijela', kažu iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Što se tiče izjava o poskupljenju električne energije i gubitku radnih mjesta, ministarstvo naglašava kako će upravo primjena predloženog Modela ITO u fazi restrukturiranja omogućiti zadržavanje svih radnih mjesta, a na cijenu električne energije će kao i do sada pretežito utjecati konkurentnost proizvodnje električne energije u Republici Hrvatskoj odnosno cijena uvezene električne energije.

'Trenutno HEP uvozi više od 50 posto električne energije za potrebe hrvatskog tržišta. Sam ovaj podatak implicira radikalnu promjenu poslovne politike HEP-a u izgradnji temeljnih proizvodnih energetskih objekata u Republici Hrvatskoj odnosno osiguranju energetske neovisnosti Republike Hrvatske', rečeno je iz ministarstva.