NOVA TEORIJA O SERIJI AFERA

HEP na udaru zbog zgrade EPH?

15.09.2009 u 14:56

Bionic
Reading

Svakodnevno otkrivanje novih afera iz HEP-a kod tjednika Nacional izazvalo je sumnju u motive kojim se vode pojedine medijske kuće koje te priče objavljuju. Tako ovaj tjednik piše da iza svih tih priča ne stoji nikakva borba protiv korupcije, već običan prizeman interes jedne medijske kuće

Naime, prema pisanju Nacionala, povod svemu je jedan sastanak koji se dogodio prvog dana mjeseca srpnja ove godine, između predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka i jednog od čelnih ljudi Europapress holdinga Stipe Oreškovića. Na tom je sastanku Orešković navodno ponudio Mravku da HEP otkupi EPH-ovu zgradu, koja se nalazi tek par stotina metara od upravne zgrade HEP-a jer je gradnja nove zaustavljena nakon što se urušila Kupska ulica.

Na taj način se EPH elegantno htio izvući od tereta kredita čije rate ne uspijeva redovno plaćati. Nacional piše da je taj kredit navodno težak 220 milijuna kuna.

Priča ide dalje te je i dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić također navodna žrtva medijskog reketa EPH jer je odbio molbu vodstva te kuće da izda suglasnost za osnivanje medijskog sveučilišta. Suglasnost već postojeće visokoškolske ustanove sastavni je dio procedure za ishodovanje dopusnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za osnivanje nove visokoškolske ustanove. Dopusnicu su dobili tek u proljeće ove godine, pa im projekt kasni više od dvije godine nego je planirano te su zbog toga, smatraju u Nacionalu, krenuli osvetiti dekanu Tipuriću. Tome u prilog ide i pisanje o aferi Indeks gdje je znatno više slučajeva korupcije bilo na Prometnom fakultetu, ali je izdanjima EPH znatno zanimljiviji bio Ekonomski fakultet.

O cijeloj priči tražili smo komentar od predsjednika Odbora direktora EPH Stipe Oreškovića koji obećao da će nam se javiti, no još uvijek nismo primili njegov poziv.