HDZ-OVAC BORIS KUNST

'HEP je zapošljavao veterinare, to je nepravda prema životinjama'

22.10.2013 u 13:13

Bionic
Reading

HDZ smatra neprimjerenima tvrdnje koje dolaze iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava prema kojima je Zakon o radu uzrok gospodarske situacije te prepreka novom zapošljavanju i inicijativama pa ga zato treba mijenjati

Najveća oporbena stranka stoga je odlučila dati potporu sindikatima u borbi za što kvalitetniji ZOR, a pozvali su i laburiste da se uključe u pomoć sindikatima budući da su, kako je rekao Boris Kunst, bivši saborski zastupnik HDZ-a, oni odlučujući faktor za promjenu Ustava.

Kunst je naveo kako Vlada sustavno provodi smanjenje radničkih prava i da se čovjek na kraju svega mora zapitati gdje je nestao radnik u socijaldemokraciji.

Smatra da će Kukuriku koalicija pozobati i ono malo radničkih prava što je ostalo te da izmjene ZOR-a koje se predlažu govore u prilog tome.

'Predlažu da u otkazni rok uđe i vrijeme bolovanja kao da radnik bira bolest i vrijeme kada će biti bolestan. Najavljenim financijskim otkazom otvaraju se vrata manipulaciji plaćom te ucjenjivanju radnika. Osnivanjem fonda za otpremnine, one bi se ukinule odnosno njihova visina bi se drastično umanjila. Petljanjem u raskid ugovora u radu miješaju se u nadležnost pravosuđa, jer bi se visina odštete koju radnik može dobiti sa sadašnjih 18 plaća smanjilo na šest', smatra Kunst.

Nekadašnji sindikalist koji je borbu za radnička prava foteljom sindikalnog vođe zamijenio svojedobno onom na Markovu trgu drži i da predložene izmjene idu na ruku poslodavcima, a na štetu radnika. Naveo je kako vladajuća koalicija nije nesposobna u pokretanju gospodarstva, već i u kadroviranju svojih ljudi na rukovodeća mjesta.

'U HEP-u su tako u Odjelu za ljudske resurse zaposlili veterinara. To je velika nepravda prema životinjama', ustvrdio je Kunst zaboravivši valjda pritom da je HDZ u istu tvrtku zapošljavao kadar iz dijaspore za koji se utvrdilo da ni ne dolazi na posao.

Upitan kako gleda na najave ministra financija Slavka Linića prema kojima postoji mogućnost, ako smjernice ekonomske politike ne budu dovoljne, da se podigne stopa PDV-a i režu plaće na proračunu, Kunst odgovara: 'Svi pričaju kako Linić radi i on stvarno radi, ali bilo bi bolje da ne radi jer radi na štetu građana.'