BUKTI U KOPAČKOM RITU

Helikopteri ne mogu doći u pomoć vatrogascima

19.03.2012 u 13:09

Bionic
Reading

U parku prirode Kopački rit od nedjelje navečer bukti požar koji ni danas nije ugašen. Požar je buknuo nakon neopreznog paljenja trske na rubnom dijelu parka. Helikpter koji je trebao stići u pomoć vatrogascima zbog jakog vjetra ne može stići do požarišta

Dojava o požaru na rubnom dijelu parka prirode u mjestu Vardarac zaprimljena je jučer u 19,53. DUZS javlja kako u gašenju sudjeluje 50 vatrogasaca s devet vozila. Prema posljednjim informacijama, opožareno je između 200 i 300 hektara.

'Vatra je krenula preko nasipa prema prijamnom centru prije podneva, no uspjeli smo je zaustaviti. Svim se silama trudimo držati je pod kontrolom', kazao nam je Damir Opačić, glavni nadzornik Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Cijelu su se noć, dodaje on, osječki profesionalni vatrogasci te dva lokalna DVD-a borili s vatrom. Prije jutra je počela popuštati, no kada je ugrijalo sunce i zapuhao vjetar, ponovno se rasplamsala.

'Vjetar puše pet metara u sekundi. Teško je gasiti, vatrogasci se s naprtnjačama probijaju po terenu punom trske koja lako gori pa je zato i opasna', ističe Opačić. Kolika je šteta i izgorena površina, za sada im je nemoguće odrediti.

'Situacija je vrlo loša, požar je na liniji od dva i pol kilometra, zahvaćeno je oko 300 hektara površine. Prevelika je to linija, ne možemo se kretati, tlo je mekano, a i ljudi su izmoreni, cijelu noć se borimo', kazao je s terena Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka.

U Podunavskim ribnjacima, koji su inače gospodarska zona Kopačkog rita, trenutačno je 50 gasitelja s deset vozila. Još 50 vatrogasaca u Osijeku spremno je za akciju. No vatrogasci ne mogu povući sve raspoložive snage, jer strahuju od izbijanja vatre i u Osijeku budući da je proteklog vikenda bilo čak 15 požarnih intervencija u tom kraju. Što je izazvalo požar, ne zna se. Nagađa se kako je netko od lokalnih stanovnika palio trsku da bi mogla izrasti nova pa su stvari izmakli kontroli.

Policija je izvijestila o nekoliko desetaka požara koji su prošlog tjedna buknuli na osječkom području, a samo ovog vikenda bilo ih je čak devet velikih. Uglavnom je riječ o požarima koji su se proširili zbog nekontroliranog paljenja korova, stoga apeliraju na poljoprivrednike i ostale građane da vatru nikad ne ostavljaju bez nadzora.