SPORNA GRADNJA ŽIČARE

Helikopter pao u Putinovom odmaralištu

27.09.2010 u 19:05

Bionic
Reading

Helikopter koji se srušio u nedjelju na jugu Rusije, pri čemu su poginule obje osobe u njemu, služio je u izgradnji žičare u mjestu gdje se u tajnosti odmara ruski premijer Vladimir Putin, u zaštićenu području, pišu ruski mediji u ponedjeljak

Predstavnik Aero-Kamova, vlasnika helikoptera, rekao je da je letjelica Ka-32 prevozila materijal za gradnju žičare u Lunnoj Poljani, u ruskom Kavkazu.

Lunnaja Poljana (Mjesečev proplanak), znanstveno-istraživačko središte na zapadnom Kavkazu, uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine zbog netaknute prirode u kojoj je zabranjena svaka gradnja.

Oporbeni ruski mediji pišu da je uređenje mjesta nadzirao Kremlj i da se Putin ondje odmara. Ruski časopis Novoe Vremja piše da su helikopteri prevozili vodu kako bi napunili bazen uoči Putinova posjeta. Putin se tu skijao u proljeće 2006. dok je bio predsjednik.

Ruski ekolozi već godinama kritiziraju odluku vlasti iz 2006. da se na tom zaštićenom području dopusti gradnja. UNESCO je redovito upozoravao da se gradnjom na zaštićenu području krše propisi.