SVI ŠUTE O BLOKADI IMOVINE

Hebrangova obrana: SDP ima više putra na glavi od HDZ-a

31.10.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Već je poznato da je osumnjičenom HDZ-u blokirana zgrada središnjice stranke na Trgu žrtava fašizma. No neke informacije govore da to nije sve te da je blokirana i neka druga imovina. HDZ-ovci to zasad nisu potvrdili, ali ni demantirali

'Ne smijem vam reći je li blokirana samo zgrada ili računi, ali vam mogu reći da se nadam da će uskoro imovina biti blokirana i SDP-u pa da ćemo svi ravnopravno izaći na izbore', rekao je HDZ-ov Andrija Hebrang

Naime, potvrđeno je da je blokirana središnjica stranke na Trgu žrtava fašizma, no pojavila se i informacija o blokadi prostorija zagrebačkog HDZ-a u Gundulićevoj ulici. Blokada, podsjetimo, ne znači da HDZ prostorije ne smije koristiti, nego da sud ima pravo prodati nekretninu i državi vratiti iznos za koji je možda oštećena malverzacijama HDZ-a.

Inače, prema novom Zakonu o financiranju izborne promidžbe, sve stranke, pa i HDZ, za potrebe kampanje moraju imati posebne račune koji ne smiju prijeći 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici. Te račune će HDZ moći bez problema koristiti u utrci za Sabor, tako da blokada imovine (osim što ružno zvuči) ne bi smjela značajno utjecati na HDZ-ove šanse na izborima.

Upitan hoće li blokada imovine, u kojem god ona obliku i obimu bila, ipak utjecati na redovno (ne izborno) poslovanje stranke, Hebrang nije želio direktno odgovoriti. 'Važnije je pitanje zašto se mjesec dana prije izbora diže istraga protiv HDZ-a? To je velika mrlja na demokratskim izborima, ne postoji takav primjer zadiranja u demokraciju nigdje u svijetu. To je problem pogotovo ako znamo da su se svi podaci o navodnim crnim fondovima znali i prije godinu dana', rekao je Hebrang.

Hebrang očekuje da se podigne istraga i protiv SDP-a čiji članovi, kaže, 'imaju i više putra na glavi nego HDZ-ovci'. Podsjetio je pritom na afere Daimler, Riječke tržnice, račune u Grazu te na aferu sa sisačkom županicom.

O blokadi imovine ništa nam nije mogao reći ni HDZ-ov osumnjičenik za aferu Fimi media Ivan Jarnjak.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić istaknuo je da je 'odluka o blokadi imovine tajna' te da stoga ne smije odavati nikakve informacije.