'PINOKIO, SKUHAJ KAVU!'

Hebranga kopka zašto nisu prosvjednici išli pred Sanaderovu kuću

06.03.2011 u 23:58

Bionic
Reading

Mirno bez ikakvih incidenata oko osam tisuća nezadovoljnih građana prosvjedno je protiv vlade Jadranke Kosor u nedjelju navečer šetalo Zagrebom, a prvi je put čast biti posjećen imao i 'Pinokio, kako prosvjednici tepaju Andriji Hebrangu, predsjedniku saborskog Kluba zastupnika HDZ-a

'Kako znaš da Hebrang laže? Usne mu se miču!' bio je to samo jedan od transparenata posvećenih političaru koji se proslavio izjavom i prečesto puta dokazanom u praksi da 'on ne laže, samo ponekad ne govori istinu'. S obzirom da je protekloga tjedna prvi bez ikakvih dokaza ustvrdio i u tome ustrajao kako prosvjednike s 250 kuna plaća oporba što je načuo u kafiću, prosvjednici su mu u nedjelju pred stan došli sami poručiti da laže.

'Hebrangu, lopove! Hebrangu, lažove! Javi se Pinokio!' zazivali su prosvjednici dok je ispred njih stajao policijski kordon i čuvao prilaz zgradi u kojoj živi Hebrang pa opet zaradili prozivku: 'Zašto štitite lopova?' No, Hebranga nije bilo kod kuće, a što se tamo zbiva saznao je od novinara Novog lista preko kojega je poručio: 'Ovo mi je najteže od rata, viču da sam lopov, a cijeli se život borim protiv lopova. Zanimljivo da nisu išli pred Sanaderovu kuću'.

Možda će tamo, uz Hebrangov podsjetnik ili bez njega, krenuti u novoj prosvjednoj šetnji. U međuvremenu, zanimljivo je da prosvjednici nakon okupljanja u 16 sati na Cvjetnom trgu ove nedjelju, kao ni u petak navečer, premda je tada skup počeo u 18 sati, u četverosatnoj šetnji nisu išli do Ravnica pred stan koji premijerka Jadranka Kosor naziva svojim. No, njezino se ime spominjalo i ostavku uvjerljivo najčešće zazivalo što ne čudi s obzirom da je to jedina zajednička stvar nadasve šarolikoj prosvjedničkoj ekipi, u kojoj su zasad okupljeni različiti politički stavovi, dobne skupine, interesi i profili ljudi općenito, ali i koje je u nedjelju ipak bilo manje nego u petak. Policija spominje da u nedjelju nije bilo privedenih te brojku od dvije i pol tisuće prosvjednika, dok novinarske procjene govore da ih je bilo oko osam tisuća, no kako je novi prosvjed zakazan za utorak u 18 sati na Cvjetnom trgu, možda bi tada mogao biti oboren dosadašnji rekord od 10.000 prošloga petka. Pogotovo ako se ostvari prijetnja seljaka da kane doći u Zagreb traktorima blokirati grad ako vlada ne odredi točan datum izbora, kako je najavio govoreći na Cvjetnom trgu jedan od seljačkih vođa Tomislav Pokrovac.


I to dok su još okupljeni imali volje i živaca slušati govorancije u organizaciji samproglašenog revolucionarnog vođe Ivana Pernara, koji je došao do zaključka da ima podršku prosvjednika pa najavio da ipak ostaje organizator prosvjeda. Da gotovo svi prosvjednici misle dijametralno suprotno, najbolje pokazuje činjenica da se građani okupljaju brojeći se u tisućama tek u prosvjednoj šetnji koja počinje nakon Cvjetnog trga i s Pernarom zapravo baš i nema veze.

Šaman Luka Hodak
MUČENJE NA CVJETNOM TRGU

No dok nastupa na Cvjetnom trgu, on si daje oduška razbacivati se kojekakvim riječima, koristeći floskule i isprazne parole, pri čemu najveći dio vremena troši na svoj lik i djelo, prozivajući ponajprije medije, najviše Jutarnji list i HRT, ali i sve kao one koji misle suprotno od njega, a slično se ponašaju i ostali govornici upitnih motiva koji žeđaju ugrabiti svojih pet minuta lamentiranja pred mikrofonom.

Govorancije je, međutim, nezadovoljnim građanima u ovoj zemlji navrh glave. Da se lupi frazom na floskulu, oni zahtijevaju djela, a ne riječi, pa kreću u prosvjednu šetnju gradom za oproštaj s vladom. Uobičajeno, prvo je odredište zabranjeni Markov trg, točnije Kamenita vrata, ispred kojih je i na ovom šestom protuvladinom prosvjedu postavljena policijska barikada pa se rijeka prosvjednika slila prema Trgu bana Jelačića i potom prema središnjici HDZ-a koju poslovično čuva policijski kordon.

'PINOKIO, SKUHAJ KAVU!'

Prosvjednici su ponovili poruke Kosor: 'Jaco, odlazi! Ostavka!' i HDZ-u: 'Lopovi' te pitanje policiji: 'Zašto štitite mafiju?', a potom krenuli Zvonimirovom ulicom, navodno s nakanom da posjete Kosor na Ravnicama, ali Hebrang je bliže pa prosvjednici odlučuju svratiti kod, kako ga zovu, 'Pinokija' na kavu, a zatim se vraćaju na Šubićevu ulicu i staju pred Radničkim domom. Pita se sindikate gdje su, naime, njih 'velikih boraca za radnička prava' u zemlji koja broji 320.000 nezaposlenih i još 70.000 onih koji imaju sreću raditi i nesreću ne biti za to plaćeni, osim šefa Preporoda Željka Stipića, na ovim prosvjedima nema ni u tragovima.

No zato je tu opet bivši HDZ-ov šaman Luka 'Bunika' Hodak, koji udarajući u bubanj i uzvikujući parole o teškoj socijalnoj situaciji i protiv Europske unije ne prestaje davati ritam povorci što nasmijava mnoge prosvjednike, koji ljudima na prozorima i tramvajskim stanicama viču: 'Kazališna publika, kazališna publika!'


FRIŠČIĆ KAO POTICAJ, TODORIĆU, VRATI ŽITO!

Prosvjednici nastavljaju marširati do Vukovarske ulice i jasno je da ni ovaj put ne gine pokazivanje mišića pred HRT-om, koji nazivaju 'režimskim medijem'. Skandiraju 'Idemo na Dnevnik! Idemo na Dnevnik! Hloverka, ostavka, Hloverka, ostavka!' pri čemu opet podrugljivo ponavljaju 'Ima nas samo tisuću, ima nas samo tisuću!', aludirajući na to što je HTV u petak u svojim izvješćima višestruko umanjio njihov broj, nazivajući ih vandalima. U nedjelju, međutim, stiže melem na ranu za prosvjednike jer im je u Dnevniku koji je uređivao Zoran Šprajc posvećena dostojna minutaža. Zgodno je pritom reći da je mnogim prosvjednicima, tako barem tvrde, poticaj za nedjeljnu šetnju bilo upravo, kako su naveli, bile 'sulude izjave' Josipa Friščića, šefa HSS-a HDZ-ovog koalicijskog partnera, koji je gostovao u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva'.

Ipak, nakon napuštanja HRT-a, polako počinje osipanje broja prosvjednika, pa do zgrade MUP-a u Savskoj ulici stiže oko četiri i pol tisuće ljudi, koji prozivajući ministar policije Tomislava Karamarka skandiraju 'Karamarko, ostavka!' i izvikuju ime Ivana Mamića, mladića kojega je na Jarunu prošloga vikenda ubio policajac. Pri prolasku Savskom ulicom dio prosvjednika pred Agrokorovom zgradom nije zaboravio na Ivicu Todorića kojemu su poručili da 'vrati pare i žito', a ispred zgrade Hrvatske gospodarske komore svoju je porciju dobio i šef iste te nesuđeni predsjednik države Nadan Vidošević kojemu viču 'Nadane lopove'. Uskoro stižu i do Trga bana Jelačića gdje za utorak najavljuju novi prosvjed na Cvjetnom trgu, a ovaj proglašavaju gotovim uz poruku: 'Laku noć, Jaco!'