UNUTARSTRANAČKA PREVIRANJA

Hebrang ustaje protiv boljševizacije HDZ-a

17.12.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Nezadovoljstvo najužim stranačkim vodstvom sve više raste unutar HDZ-a Intervju koji je Vladimir Šeks dao Jutarnjem listu mogao bi isprovocirati neželjene posljedice za njega i dio HDZ-a koji želi zadržati status quo u stranci

Naime, potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang koji se nije kandidirao na parlamentarnim izborima i planirao se skroz povući iz politike, ozbiljno razmišlja o sudjelovanju u unutarstranačkim izborima, piše Novi list.

'Dogovorili smo se dan nakon izbora da nećemo javno nastupati, a onda si ti Vlado dao intervjuu kojim najavljuješ boljševizaciju stranke. Spreman sam stoga odustati od političke mirovine i na unutarstranačkim izborima kandidirati se za člana predsjedništva', rekao je, neslužbeno doznajemo, Hebrang u lice Vladimiru Šeksu

U idućih mjesec i pol dana trebali bi započeti unutarstranački izbori u HDZ-u.

Kampanja je već počela, a struja u stranci koja je i dalje lojalna Jadranki Kosor pokušava na tim skupovima inicirati davanje podrške predsjednici HDZ-a. Negdje to uspije, kao primjerice u Osječkoj županiji gdje je HDZ-ov odbor pružio 'bezrezervnu potporu Jadranki Kosor, Vladimiru Šeksu i Tomislavu Iviću, predsjedniku županijskog odbora'.

Prema pisanju Novog lista, Jadranka Kosor doživjela je poraz u Zagrebu gdje je njezina prijateljica Đurđica Sumrak predložila izglasavanje podrške predsjednici, ali ostali su jednostavno prešutjeli taj prijedlog. Znakovito je da se ni predsjednik Gradskog odbora Gordan Jandroković nije očitovao o toj inicijativi.

Na taj se način Jandroković neizravno svrstao uz Darka Milinovića, Andriju Hebranga i druge dužnosnike HDZ-a koji zahtijevaju demokratizaciju stranke i protive se nametanju samo jednog kandidata za predsjednika stranke, Jadranke Kosor.