NEZAKONIT IZBOR SUTKINJE

Hebrang: Sabor će postupiti po presudi Upravnog suda

03.02.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang nije želio komentirati odluku kojom je Upravni sud poništio saborski izbor Slavice Banić za sutkinju Ustavnog suda, ali je naglasio kako će Sabor poštovati sudsku odluku

'Ne bih želio komentirati samu odluku suda, no prihvatit ćemo ju i idemo u novi izbor', rekao je Hebrang novinarima u Saboru.

Hebrang ne zna je li do poništenja odluke Sabora došlo zbog propusta u proceduri ili zbog kvalifikacija same kandidatkinje, jer još nije vidio presudu.

Ne zna zato ni hoće li se cijela procedura ponoviti, odnosno hoće li se raspisati novi javni natječaj za izbor ustavnog suca ili će se novi sudac izabrati između kandidata koji su se javili na prethodni natječaj.

Hebrangov stranački kolega i član Odbora za Ustav Emil Tomljanović uvjeren je da je to radno tijelo pri imenovanju postupilo u skladu sa zakonom i procedurom.

'Procedura imenovanja provedena je više nego pravilno', rekao je Tomljanović, ističući da presudu Upravnog suda ne želi komentirati dok ne postane pravomoćna.
Vanjski član odbora Mato Arlović smatra da je u ovom slučaju nesporna nadležnost Upravnog suda, jer Sabor o imenovanju Slavice Banić nije postupao kao zakonodavno, nego kao tijelo javne vlasti.