KAMPANJA PO MJERI MESIĆA

Hebrang protiv ustašluka na koncertima Thompsona

03.08.2009 u 11:10

Bionic
Reading

Kandidat HDZ-a za predsjednika Republike Hrvatske Andrija Hebrang izjavio je da se oštro protivi isticanju bilo kakvog ustaškog znakovlja na javnim okupljanjima poput koncerata Marka Perkovića Thompsona te da se zalaže za to da oni koji promiču takve postupke i pozdrave budu kažnjeni kako to nalaže zakon

ZAGREB - "Nedopustivo je da danas netko na jednom mjestu kao što su njegovi (Perkovićevi) koncerti pozdravlja pozdravom 'Za dom spremni' jer je to pozdrav koji nas asocira na fašističku orijentaciju Nezavisne države Hrvatske", kazao je Hebrang u intervjuu koji je u ponedjeljak objavilo sarajevsko Oslobođenje.

Hebrang ocjenjuje da se isticanjem ovakvih pozdrava revitalizira fašizam kao ideologija koja je donijela tragediju mnogima.

"To je nešto protuzakonito i ja inzistiram da se prema njima postupi po zakonu", kazao je Hebrang.

Govoreći o pripremama za predsjedničku kandidaturu, Hebrang je rekao da neće održavati skupove na teritoriju Bosne i Hercegovine jer to ne bi bilo korektno, a kampanju će voditi kroz redovite kontakte s prijateljima koje ima.

"Potpuno je sigurno da je Hrvatima u BiH njihov glavni grad Sarajevo, o tome nema nikakve dvojbe", kazao je Hebrang potvrđujući da i osobno podupire stajalište što ga je ranije promovirao predsjednik Stjepan Mesić.

Upozorio je ipak da se pritom mora osigurati da Hrvati u BiH budu u cjelosti ravnopravni s druga dva konstitutivna naroda pri čemu i Hrvatska treba pomoći, iako bez miješanja u unutarnje stvari BiH.