SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA

'Hebrang prikazuje RH kao nazadnjačku i primitivnu'

20.05.2009 u 14:35

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) u današnjem je priopćenju osudio govor Andrije Hebranga u prošlu subotu na bleiburškom polju

ZAGREB - 'Najenergičnije osuđujemo huškački govor izaslanika Hrvatskog sabora dr. Andrije Hebranga pred skupom, u kojem je bilo i onih koji su na mjestu predaje vojske NDH kod Bleiburga, paradirali s ustaškim znakovljem', ističe se u priopćenju.

Po njihovoj ocjeni, Hebrangovo govor 'pun neistine i mržnje poslužio je prvenstveno za okupljanje hrvatske desnice pred lokalne izbore i za opravdanje ustaških zločina'.

U priopćenju se naglašava, kako je tim govorom svijetu odaslana poruka kao da je Hrvatska zemlja nazadnjaka i primitivaca, a ne uljuđena i kulturna država.

S istim su ciljem iznešene i nedokazane optužbe na račun maršala Tita za, kako ističu, navodne ratne zločine nad civilima.

Uveličavanjem broja ubijenih kao da se radilo samo o Hrvatima, smišljeno je ponižavan cijeli antifašistički otpor fašizmu i nacizmu, ustaštvu i četništvu, a ujedno je vršena rehabilitacija tog ustaštva i njena nacistička politika, napominje se u priopćenju.

Politika ekstremnih hrvatskih nacionalista bila je i jeste sramota za Hrvatsku, a ljudi koji ju potiču zaslužuju svaku osudu, poručuju antifašisti.