TRAKAVICA O DOMOLJUBU MAKSU

Hebrang optužuje Jergovića da podržava četnike

08.07.2009 u 13:42

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskome saboru Andrija Hebrang poslao je danas otvoreno pismo Miljenku Jergoviću u kojemu kaže da ponovno izvrće odgovore koje je prije dva tjedna dao u intervjuu beogradskom listu 'Ninu', a odnose se na nove klevete iznesene u 'Jutarnjem listu' od 8. srpnja 2009.

'Od autorice intervjua telefonski sam izvješten da je taj intervju u Srbiji dobro primljen jer govori u prilog ubrzanja kvalitetnih dobrosusjedskih odnosa'.

'Nikome u Srbiji nije palo na pamet iščitavati bilo kakve podrške fašizmu kao što je to učinio Jergović i njegovi nalogodavci', tvrdi Hebrang i navodi kako zato ponavlja temeljne činjenice koje on izvrće.

Na pitanje je li Maks Luburić bio zločinac Hebrang podsjeća da je odgovorio - pa naravno da je bio, a na pitanje je li se Luburić borio za Hrvatsku ili je mislio da se bori kaže da je odgovorio - mislio je da se bori. Na pitanje je li se borio za hrvatske interese Hebrang navodi kako je odgovorio - apsolutno, kroz svoju viziju. 'Sad, sredstva su fašistička, strana je pogrešna, ali on se nije borio protiv Hrvatske, on je vidio svoju viziju Hrvatske, i to je za njega bio jedini ispravni put', navodi Hebrang.

U otvorenom pismu Hebrang ističe da Jergović iskrivljava te jasna antifašistička stajališta kako bi prikrio istinu o sebi koja, kako tvrdi, izlazi na vidjelo. Navodi kako je Jergović ranih 90-ih u listu 'Danas' šovinistički napadao sve Srbe i proglašavao ih genocidnim, a nekoliko godina poslije prešao je u tjednik 'Feral Tribune' i proglasio prvog predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana fašistom.

No, glavni razlog njegove akcije, kako tvrdi Hebrang, jest prikrivanje 'jasne podrške četničkom pokretu u razgovoru s Jovanom Gligorijevićem, gdje o četničkom vođi Draži Mihajloviću jasno progovara' kad kaže da o njemu ne misli ni pozitivno ni negativno.

'To navodim zato da čitatelji Jergovićevih laži znaju da imaju posla s čovjekom koji ne misli negativno o četniku Draži Mihajloviću koji je 13. studenog 1941. s Nijemcima potpisao sporazum protiv partizana. Gledajući na Miljenka Jergovića kroz tu prizmu njegovih stavova, njegove laži postaju jasnije', tvrdi u otvorenom pismu Hebrang.

U današnjem tekstu u 'Jutarnjem listu' pod naslovom 'Zašto sam zahvalan Hebrangu što će me tužiti' Jergović navodi kako mu time pruža priliku da sudjeluje 'u jednoj povijesnoj i sudbinskoj hrvatskoj raspravi'.