MESIĆ GA SE NE BOJI

'Hebrang nema pojma o politici!'

30.03.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Umirovljeni predsjednik Stipe Mesić nimalo ne strahuje od toga da ću mu HDZ-ova vlada ukinuti ured zbog njegovih stavova o Libiji, a Andriji Hebrangu koji je u Globusu pokrenuo inicijativu da se Mesiću oduzme ured poručuje da nema pojma o politici

'Ne znam što HDZ priprema, vidio sam samo prijeteće naslove', kaže bivši predsjednik Stipe Mesić u odgovoru na naše pitanje pribojava li se da će mu HDZ obustaviti financiranje ureda, kako pišu Globusovi novinari.

Andriji Hebrangu, koji Mesića optužuje da njegovi 'nakaradni stavovi' o Libiji stvaraju Hrvatskoj probleme s prijateljima sa Zapada i da bi mogli ugroziti ubrzani završetak pregovora s EU-om, umirovljeni šef države poručuje da se uopće ne razumije u politiku.

'Gospodin Hebrang je krasan čovjek, on se u štošta razumije, sjajno razumije i medicinu, ali o politici on nema pojma. Andrija Hebrang u politici ništa ne razumije', poručuje Mesić.

Podsjeća i da on ne zagovara interese Moamera Gadafija, nego da je zagovarao da se prije vojne akcije u Libiju pošalju promatrači.

'Zašto se odmah išlo u akciju? Zašto se nije odmah išlo u akciju u Sarajevu koje je tri godine bilo pod opsadom? Zašto se nije išlo u akciju zbog Vukovara? Zato što Libija ima naftu', ističe Mesić i dodaje da i dalje misli da Gadafi mora sjesti za stol s pobunjenicima jer rat ne može beskrajno trajati.

Uvjeren je da bi jedini pravi izlaz iz sadašnje situacije bio početak pregovora zaraćenih snaga u Libiji, da Gadafi odmah proglasi amnestiju za pobunjenike i krene u promjene ustava i pripremu izbora.

'Libija hitno treba novi ustav i izbore kako bi se dobili demokratski izabrani parlament i predsjednik', naglašava Mesić, a na naše pitanje bi li Gadafi doista prihvatio demokratski ustav i izbore, bivši predsjednik odgovara da nema drugog izbora.

'Svi koji me optužuju da sam Gadafijev skrbnik ništa ne znaju o politici. Gadafi je problem libijskog naroda, a ja se samo zalažem za principe i reformu sustava. Podsjećam da sam pod cijenu smjene, kao predsjednik Hrvatske, odbio poslati vojsku u Irak i da se to pokazalo kao dobra odluka. Sjetite se samo, tvrdili su da idu u Irak zbog oružja za masovno uništenje za koje se kasnije pokazalo da ga u Iraku uopće nema. Sad svi znaju da se tamo išlo zbog nafte, a Libiju se napada iz istog razloga. Uostalom, ako se tvrdi da se u napade ide da bi se zaštitilo libijski narod, onda rat odmah mora prestati jer u ratu stradava libijski narod', zaključio je Mesić.