KOMPROMITIRANI I SABOR I USTAV

Hebrang: Ne vjerujem da političari mogu utjecati na sud

04.02.2009 u 14:10

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je danas da još nije vrijeme da Hrvatski sabor odlučuje o slučaju ustavne sutkinje Slavice Banić, jer još nije okončan žalbeni postupak. Za ovaj pravosudni skandal zaslužni su zastupnici vladajuće većine potpomognuti HSP-om i HDSSB-om, jer su izabrali Banić usprkos činjenici da ne ispunjava uvjete navedene Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu RH. No, Hebrang je ustvrdio kako se poštivala procedura pri izboru te da nikad nije čuo da političari mogu vršiti pritisak na sudsku vlast

'Treba pričekati završetak pravne procedure', odgovorio je Hebrang novinarima u Hrvatskome saboru na upit hoće li zastupnici ponovno glasovati o sutkinji Ustavnoga suda.

Upravni sud, naime, presudio je da sutkinja Slavica Banić ne ispunjava uvjete da bude sutkinja Ustavnoga suda, a Hebrang podsjeća kako, prema pravnoj proceduri, na odluku Upravnog suda postoji pravo žalbe oštećene osobe.

'Sabor se ni na koji način neće miješati u odluke suda dok ne završi pravosudna procedura', naglasio je Hebrang ponovivši da 'još nije vrijeme da Sabor o tome da svoje mišljenje'.

Na upit novinara je li Hrvatski sabor mogao biti pažljiviji prilikom izbora sudaca, Hebrang je odgovorio da nadležni saborski odbor zastupnicima nije dao nikakav prigovor, te su zastupnici 'prihvatili pravovaljanu dokumentaciju i o njoj se izjasnili'.'Mi se ravnamo prema odlukama saborskog odbora, a on nam nije dostavio nikakve nepravilnosti. Ni pozicija ni opozicija', rekao je Hebrang.

Hebrang smatra kako nije bilo nikakvih pritisaka na sudsku vlast da se presuda drži u ladici. 'To mi je prvi glas. Ne vjerujem da političari mogu vršiti pritisak na bilo koju razinu sudske vlasti', odgovorio je na upit novinara.

Član Odbora za Ustav Josip Leko (SDP) novinarima je, pak, izjavio kako je teško predvidjeti što će vladajući sada učiniti. 'Ne može ni baba Vanga znati što će pozicija napraviti kad ovako radi', rekao je Leko koji drži da je vlast znala da sutkinja Banić ne ispunjava uvjete.

'Nije vladajućima ništa pobjeglo', rekao je Leko ustvrdivši kako su svejedno, kako je rekao, to izgurali svojom voljom i brojem ruku. Smatra da su u cijelom slučaju kompromitirani i Hrvatski sabor i Ustavni sud.

'Teško je reći što će vladajući sada učiniti, ali su kompromitirali i sebe i Ustavni sud takvom odlukom', rekao je. Upozorio je pritom kako odluka Upravnog suda ima i pravne posljedice vezano uz sve odluke Ustavnoga suda u donošenju kojih je sutkinja Banić sudjelovala.