LUBURIĆ - ZLOČINAC, A (NE)HEROJ

Hebrang najavio tužbu protiv Jergovića

06.07.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Andrija Hebrang oštro je danas odbacio tvrdnje kolumnista Jutarnjeg lista Miljenka Jergovića da je Hebrang u razgovoru za beogradski Nin "pokazao neskriveno divljenje" za ustaškog zločinca Maksa Luburića, najavivši da će tužiti Jergovića

"Jergovićev tekst je vrlo sramotan, nemoralan, hazarderski i podmukao", rekao je Hebrang na konferenciji za novinare u Saboru, ocijenivši da je Jergović tako pisao s namjerom da Hebranga diskvalificira kao predsjedničkog kandidata i prije nego je donio odluku hoće li se kandidirati u utrci za Pantovčak.

"Ovo je oskrvnjenje demokracije, Jergović pokušava lažima diskreditirati onoga koga ne želi vidjeti u predsjedničkoj utrci", kazao je Hebrang, prozivajući Jergovića za fašistoidne metode, jer je ga je, kaže, oklevetao i ugrozio njegovu životnu situaciju.


Zabio je klin između HDZ-a i SDSS-a - Miljenko Jergović

Smatra i da Jergovićtakvim tekstom želi "zabiti klin između HDZ-a i dijela koalicijskih partnera, pogotovu zastupnika srpske nacionalne manjine" te srušiti novu vladu.

Hebrang je odbacio da je u intervjuu za Nin pokazao simpatije za Luburića, naglasivši da je u tom razgovoru Luburića više puta nazvao zločincem, jer je riječ o zapovjedniku svih ustaških logora i "najvećem zločincu poslije Pavelića".

Jergovića će tužiti jer mu je u tekstu pripisao "psihopatologiju". "To je utuživo, jer znači da su moji birači svih ovih 20 godina glasali za psihopata", rekao je Hebrang, ističući kako će se rado odazvati psihijatrijskom vještačenju ako ga predloži Jergović

Kazao je kako će se s odvjetnicima konzultirati i oko tužbe protiv Jutarnjeg lista, ističući da Jergović takvo što nije mogao izvesti sam te da bi objektivna redakcija tražila njegov (Hebrangov) komentar, koji bi izišao zajedno s člankom.

Jergovića je optužio da je izvrtao, citirao polovične rečenice i vadio iz konteksta njegove riječi, a odlučno je odbacio bilo kakve simpatije prema Luburiću.

Miljenko Jergović u izjavi za tportal.hr izrazio je nadu da ga ni 'Luburić neće tužiti' i dodao kako se nada da u ovoj zemlji ima dovoljno pametnih ljudi koji znaju tko je bio Vjekoslav Maks Luburić.

'Hebrang je u razgovoru za NIN izjavio da se Maks borio za hrvatske nacionalne interese. Tu se nema što dodati osim da je u toj rečenici temeljni prijepor, ne između mene i njega, jer ja s njim nemam ništa, već između antifašističke i proustaške Hrvatske.', zaključio je Jergović.