STAZIĆ NAJAVIO BITKU

'Hebrang i kompanjoni neće prikriti istinu o kamionima'

11.05.2009 u 15:53

Bionic
Reading

Predsjednik saborskoga istražnog Povjerenstva za MORH-ovu nabavku vojnih kamiona 2004. Nenad Stazić (SDP) danas je nezakonitima nazvao zaključke koje su bez oporbe izglasala petorica članova Povjerenstva iz HDZ-a i HSS-a.

'Većina u Povjerenstvu je protuposlovnički i nasilnički sazvala sjednicu, trudeći se zataškati i lažno prikazati činjenice', kazao je Stazić na konferenciji za novinare, nakon što je većina članova, tvrdeći da nastavlja prošlotjednu sjednicu, zaključila da je nabavka kamiona provedena u skladu sa zakonom.
Stazić tvrdi da su vladajući sjednicu nastavili protivno Poslovniku te da su zato i zaključci nelegalni.

'To nije sjednica, to je privatno okupljanje zastupnika, koji su zaključili da Rončević nije kriv, da nije oštetio proračun i da ga još treba pohvaliti', kazao je Stazić, ističući da je prošlu sjednicu zaključio, a da novu može sazvati isključivo predsjednik.

Uvjeren je da se većina na takav potez odlučila 'jer im se žurilo nakon što se u Rončevićevu svjedočenju otkrilo da je Hebrang 2004. bio potpredsjednik Vlade, neposredno nadređen ministru obrane'.

Stazić tumači da je Hebrang u očitom sukobu interesa, te da nikad nije smio biti član, nego predmet istražnog povjerenstva.
Smatra i da je policija u istrazi oko nabavke kamiona morala ispitati Hebranga i premijera Ivu Sanadera, kako bi utvrdila jesu li Rončeviću naložili da kupi kamione od Eurokamiona.

'Ne znam je li ih policija ispitala, a ako nije, napravila je propust i traljav izvid', rekao je Stazić, optuživši DORH i glavnu državnu revizoricu Šimu Krasić da su HDZ-u pomogli prikriti istinu.

Podsjetio je da je DORH čekao 4,5 godine da pokrene istragu, iako je na nepravilnosti upozoravao sam predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić, a da je Krasić Saboru poslala skraćeno izvješće o obavljenoj reviziji.

Stazić je naglasio i da je većina u Povjerenstvu odbila prijedloge da se na svjedočenje pozove načelnica službe za ugovaranje i nabavu Ojdana Žužul i pomoćnik ministra Ivo Bačić, da se sučeli Rončevića i načelnika Glavnog stožera OS RH Josipa Lucića, 'pa čak i zaključak da je sklopljen ugovor s tvrtkom Eurokamioni'.

'Žurilo im se da prikriju kako je nestalo 15 milijuna kuna. Hebrangu je stalo da sam sebe oslobodi svake odgovornosti i zato HDZ-ova većina nastoji falsificirati istinu i obeshrabriti istragu', uvjeren je Stazić.

Dodao je i da 'u Hrvatskoj sve istrage staju kad dođu do razine potpredsjednika Vlade', a u prilog toj tezi naveo je slučajeve Brodosplit i Maestro.

Stazić je, međutim, uvjeren da je Povjerenstvo ispunilo svoj cilj, 'jer su u javnost došli dokumenti koji pokazuju da su svi kamioni ponuđeni u pozivnom natječaju ispunjavali tehničke uvjete, a da su kupljeni oni koji su bili među najskupljima'.

Na pitanje zašto nije tražio Hebrangovo izuzeće kod osnivanja Povjerenstva, jer se i tada znalo da je Hebrang 2004. bio potpredsjednik Vlade, Stazić je odgovorio kako pamti 'samo one potpredsjednike koji su nečim obilježili rad vlade, a Hebrang to nije'.

Najavio je da će oporbeni članovi ići s izdvojenim mišljenjem, da će sazvati novu sjednicu za petak, a ne suglase li se HDZ-ovci s tim o svemu izvijestiti predsjednika Sabora Luku Bebića pa potom predložiti sjednicu u subotu, u ponedjeljak i utorak.

'Ovo je bitka za javnost. Istina nije ono što su utvrdili Hebrang i kompanjoni, nego ono što će javnost zaključiti. Oni se mogu nastaviti nasilnički ponašati, ali to neće prikriti istinu o pokradenih 15 milijuna kuna', zaključio je Stazić.