PRESICOM PROTIV PROSVJEDA

Hebrang i Jandroković kao premijerkini branitelji

26.02.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang i član Predsjedništva stranke Gordan Jandroković na današnjoj su konferenciji za novinare pozvali su sve da prije svega, u svojim buntovnim opravdanim razlozima i zahtjevima, sačuvaju hrvatsko dostojanstvo.

‘Mislimo da bi anarhizam trebalo zamijeniti demokracijom i poštenim dijalogom’, kazao je Hebrang pozvavši sve one koji se ne slažu s vladinom politikom da donesu svoje programe o kojima su spremni pregovarati.

‘Mi nikako ne prihvaćamo programe kao što je nacionalizacija banaka, jer smo to imali 1945. i to nije dobro završilo. Ne prihvaćamo program devastiranja narodne imovine koji smo imali 1990. i isto nije dobro završilo. Prihvaćamo dijalog, ideju, prijedlog i temu za razgovor, ne samo prosvjednika s ulice već i svih drugih sudionika ‘, istaknuo je Hebrang pozvavši HUP i sve druge koji traže brže promjene da dođu sa svojim prijedlozima.

Hrvatskim problemom i gospodarskim specifikumom smatra to što je državni proračun teško opterećen posljedicama rata naglasivši da između sedam i 10 milijardi kuna iz proračuna svake godine ide na rješavanje posljedica rata.

‘Da imamo tih deset posto proračuna, investirali bi ih u gospodarstvo pa bi dobrih rezultata bili više i prije’, rekao je Hebrang. Smatra kako bi u gospodarstvu trebalo napraviti velike promjene, ali to neće biti moguće bez nacionalnog konsenzusa.

Hebrang je pokazao knjigu u kojoj je 130 mjera koje je donijela i provodi vlada iz područja fiskalne politike, javne uprave, upravljanja državnom imovinom i dr.

‘Za svaku mjeru ne postoji samo detaljan opis nego i točni rokovi provođenja tih mjera, a vlada strogo kontrolira njihovo provođenje’, kazao je Hebrang. ‘Sve ono što je vlada učinila je okvir za izlazak iz krize i on se već nazire. Je li to vrijeme da se traži promjena vlade ili da joj se pomogne’, upitao se.

Ističući kako je hrvatski cilj završiti pregovore s EU, Hebrang je rekao da će Hrvatska kao članica EU moći bolje rješavati gospodarske i probleme branitelje, osobito one koji se odnose na probleme s susjednim zemljama, jer ćemo imati više mogućnosti govoriti o istini u Domovinskom ratu te javno i legitimno braniti prava branitelja i preko hrvatskih granica.

Osvrćući se na današnje prosvjede branitelja, Hebrang im je dao apsolutnu potporu rekavši da su hrvatski branitelji ‘ovozemaljska svetinja’, a prvi zadatak je čuvanje njihova dostojanstva, ponosa i standarda. Podsjetio je da je HDZ-ova vlada dolaskom 2003. na vlast ispravila teške nepravde koje je prethodna, SDP-ova vlada, učinila braniteljima.

‘Nepravda prema branitelju, je nepravda prema temeljima hrvatske države’, kazao je Hebrang dodavši kako razumije emocije nastale traženjem Srbije za izručenjem vukovarskog branitelja Tihomira Purde. ‘To je veliki pravosudni, a još veći politički problem’, smatra.

Pozvao je da se u rješavanje slučaja Purde uključi i predsjednik Republike Ivo Josipović, kao što se predsjednici svih država uključuju kada je njihov građanin uhićen u drugoj zemlji. Također, pozvao je i pravosudne institucije da se pridruže ‘onome što zovemo pravda’, jer, ocijenio je Hebrang, ‘pravda u odnosu na Domovinski rat još nije zadovoljena’.

‘Osam tisuća ubijenih civila na strani hrvatske obrane traži procese protiv ubojica koji nisu pokrenuti. Nije pokrenuta niti jedna optužnica protiv mučitelja 1300 zatočenika srbijanskih koncentracijskih logora’, rekao je Hebrang.

Jandroković je istaknuo kako je hrvatska vlada činila sve, čini sve i učinit će sve kako bi Purda što prije bio u Hrvatskoj. Istaknuo je da su za HDZ branitelji bili, jesu i bit će svetinja.