'ZA EUROPSKU I PONOSNU HRVATSKU'

Hebrang HDZ-ov kandidat za predsjednika države

29.07.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Andrija Hebrang bit će kandidat HDZ-a za predsjednika RH, odlučilo je predsjedništvo te stranke. Hebrang u kampanju ulazi sa sloganom koji je sam smislio: 'Za europsku i ponosnu Hrvatsku!'

Hebrang je obavio liječničke preglede i nalazi su mu odlični, a on je ujedno i prvi kandidat koji s liječničkim biltenom dolazi pred birače', kazala je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Kosor je stranačkog kolegu prikazala kao velikog domoljuba koji iznad svega voli Hrvatsku. On iznimno cijeni i poštuje dijalog te ima čvrsto izražena stajališta o tome što bi trebali biti nacionalni prioriteti. 'Ovdje treba dodati da je, unatoč krizi i recesiji, Hebrang vječiti optimist', naglasila je Kosor.

Svi predsjednički kandidati

Kandidature su dosad potvrdili Ivo Josipović (SDP), Vesna Pusić (HNS), Damir Kajin (IDS)te nezavisni Miroslav Tuđman, Boris Mikšić i Josip Jurčević. 

HDZ-ovci su odbacili bilo kakve špekulacije koje su se proteklih tjedana pojavljivale u medijima, prema kojima je njihov kandidat trebao biti Nadan Vidošević.

'Te insinuacije proizašle su iz različitih podmetanja nakon mog susreta s predsjednikom HBK-a Vidoševićem. To najbolje oslikava svu stupidnost te informacije. S Vidoševićem sam se sastala jer smo radili rebalans proračuna pa sam se željela i s njim konzultirati', rekla je Kosor.

Hebrang kao najozbiljnijeg protukandidata vidi Ivu Josipovića (SDP), za kojeg je rekao da je 'riječ o iznimno civiliziranu čovjeku koji zna komunicirati s drugim političarima pa vjeruje da će takva biti i njegova kampanja'.

'Nakon riječi koje mi je uputila predsjednica stranke uopće nemam dileme za koga ću glasovati', pokušao se našaliti Hebrang, a potom dodao kako predsjednik Hrvatske mora biti predsjednik svih građana i svih stranaka.

Nažalost, sada imamo predsjednika samo lijeve opcije, a budući šef države mora izgraditi most nad dubokom provalijom između lijeve i desne opcije', istaknuo  je Hebrang.

Slogan 'Za europsku i ponosnu Hrvatsku' obrazložio je činjenicom da će Hrvatska u budućnosti postati djelom EU, a ponos kaže treba isticati uvijek 'jer neki sustavno rade na ukidanju hrvatskog državotvorstva'.

- Zalagat ću se za europeizaciju Hrvatske i podizanje ponosa hrvatskih građana na razinu koju imaju građani svih članica EU. zagovarat ću još čvršće odnose sa svim zemljama EU, SAD-om i NATO-om, a u prvi plan ću istaknuti i suradnju sa zemljama u regiji jer je kvalitetna suradnja u regiji izvor stabilnosti ne samo regije nego i europe - rekao je Hebrang i dodao kako se budući predsjednik mora pobrinuti ta to da građani znaju kad Hrvatska slavi Dan državnosti.

'Za razliku od Europe kod nas domaćinstva na prozore ne vješaju zastave kad je praznik, već samo kad se slave sportski uspjesi reprezentacija. Dosta ljudi ni ne zna kad se slavi Dan državnosti', rekao je Hebrang.

Također
je istaknuo kako će dosljedno poštivati i ustavnu odredbu koja govori kako je Hrvatska utemeljena na antifašizmu.

- Antifašizam je okvir u kojemu je nastala Hrvatska, okvir u kojemu Hrvatska živi, a to je i budućnost Hrvatske, Europe i svijeta - zaključio je.