HDZ: HEBRANG GOVORI NEISTINU

Hebrang bi radije s Rašetom nego Šeksom!?

Bionic
Reading

Rat u HDZ-u ne jenjava. Stranka je sinoć medijima poslala demanti na izjave Andrije Hebranga koji se posljednjih dana žestoko obrušava na aktualnu predsjednicu stranke te najavljuje svoju odgodu povlačenja iz politike

Podsjetimo, Hebrang je u jučerašnjem broju Novog lista izjavio kako je 'očito da neki ljudi ne mogu provoditi demokratizaciju stranke jer ne razumiju što je to'. Dodao je kako bi logičan redoslijed poteza bio bi analiza rezultata parlamentarnih izbora, raspisivanje unutarstranačkih izbora i onda objava predsjedničkih kandidatura. Ustvrdio je kako je Kosor preskočila prva dva koraka i da neki članovi predsjedništva znaju kad će biti unutarstranački izbori čime su ostali, tj. oni koji ne znaju, hendikepirani, kako je rekao. Istaknuo je kako 'vodstvo HDZ-a nikad nije raspravljalo ni o programu ni o izbornim listama ni o koalicijama'. Iz HDZ-a je stigao demanti na te izjave.

Nabrojali su nekoliko sjednica predsjedništva stranke na kojima je među ostalima, bio prisutan i Hebrang. Tako je bilo i kada se na predsjedništvu odlučivalo o izbornom programu, izbornom stožeru, izbornim listama a zapisnici, kažu u HDZ-u dokazuju kako je na svim sastancima Hebrang bio prisutan.

'I na kraju netočan je navod da se nisu analizirali izborni rezultati jer je ta točka bila na dnevnom redu sjednice Predsjedništva 5. prosinca, nakon rasprave, zaključak je jednoglasno prihvaćen a zaduženo je Glavno tajništvo za detaljniju analizu u svim Izbornim jedinicama - sjednici je bio nazočan i Andrija Hebrang', kažu u stranci i dodaju kako je 'neuobičajeno je da potpredsjednik stranke o aktivnostima stranke polemizira preko medija iznoseći pritom neistine. Nije nam namjera polemizirati s potpredsjednikom stranke već široko članstvo HDZ-a uputi na činjenice te da se odluke u HDZ-u donose na demokratski način sukladno Statutu HDZ-a'.

U isto vrijeme, stvaraju se klanovi. Rat u HDZ-u je nakon parlamentarnih izbora i najlošijeg rezultata u povijesti HDZ-a započeo Vladimir Šeks. 'Nitko iz užeg i šireg vodstva stranke neće se kandidirati za predsjednika HDZ-a. Ja ću prvi predložiti Jadranku Kosor za predsjednicu jer ona ima atribute da to bude; ostali nemaju koncentraciju potrebnih osobina kao što ima ona', rekao je u prosincu.


Hebrang bi radije pregovarao s Rašetom nego sa Šeksom

Prethodnih su tjedana mediji kao kandidate na unutarstranačkim izborima za čelno mjesto u stranci isticali i Darka Milinović, ali i Domagoja Miloševića. Upravo su njih dvojica, kako piše Slobodna Dalmacija, prije nekoliko dana na dvosatnom sastanku sklopili pakt o međusobnom nenapadanju. 'Apsolutno podupirem kandidaturu kolege Miloševića, ja od početka tvrdim da za svaku funkciju treba više kandidata', rekao je Milinović.

Sastanči i sam Šeks koji se također sastao s Miloševićem i Milinovićem iako i dalje podržava Jadranku Kosor. Navodno je zvao i Hebranga, no on ga je odbio riječima da bi se radije susreo s nekadašnjim zapovjednikom JNA-a Andrijom Rašetom nego s njim jer bi za razliku od Šeksa, Rašeta ispoštovao barem 10 posto od onoga što je rekao.