besplatan trajektni prijevoz

HDZ: Zastupnici SDP-a jeftino politiziraju na djeci s poteškoćama u razvoju

28.06.2019 u 11:47

Bionic
Reading

Zastupnici HDZ-a izjavili su u petak novinarima u Saboru da SDP 'jeftino politizira na osjetljivoj temi' poput besplatnog trajektnog prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju, dodavši kako je HDZ za cjelovito zakonsko rješenje besplatnog prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju i za osobe s invaliditetom

Vladajući su u četvrtak na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo glasali protiv zakonskog prijedloga SDP-ova Arsena Bauka da se djeci s teškoćama u razvoju omogući besplatan trajektni prijevoz na kopno sa svih otoka.

'Riječ je o jeftinom politikantstvo o ovako osjetljivoj temi. Instrumentalizira se najranjivija skupina našeg društva', rekao je novinarima HDZ-ov Ivan Ćelić, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo, koji ističe da su zastupnici HDZ-a za besplatni prijevoz osoba s invaliditetom.

'Bauk je bio ministar uprave, a Udruga Brački pupoljci već deset godina se bori, pa ga pitam - što je radio četiri godine kao ministar uprave i zašto nije pokrenuo proceduru da se ovaj problem riješi', dodao je. U izjavi novinarima potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo Čelić pojasnio je kako SDP-ov prijedlog nisu podržali jer je manjkav i neprovediv, a mišljenje HDZ-a je da treba donijeti cjelovito rješenje.

Izvijestio je da je razgovarao s ministrom prometa Olegom Butkovićem i da je cjeloviti zakon gotov, a tijekom ljeta treba proći savjetovanje pa će krenuti u proceduru.

'Od predsjednika Vlade tražit ćemo hitni postupak, da se objedini prvo i drugo čitanje, kako bi se čim prije na cjeloviti način riješilo pitanje besplatnog prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju i za osobe s invaliditetom', najavio je Ćelić..

I Ljubica Lukačić iz HDZ-a kaže da joj je žao što se osobe s invaliditetom koriste za politikantstvo, istaknuvši da svi oni na razini Hrvatske trebaju imati ista prava. Ne može se dopustiti pravo prijevoza na kopno onima koji žive samo na otocima. Tijekom cijele godine mnoge osobe s invaliditetom odlaze na liječenje i rehabilitaciju. Nitko mi ne može reći da i one ne bi trebale imati pravo na besplatan prijevoz, zaljučila je Lukačić.

Ministarstvo: Sva otočka djeca s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatan prijevoz

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u četvrtak navečer su priopćili kako su izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u tijeku, i sva otočka djeca s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatan prijevoz, a zakon će biti donesen do kraja ove godine.

U priopćenju se referiraju na, kako kažu, niz netočnih izjava nakon sjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku ranije u četvrtak, na kojoj se glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu tog zakona, te poručuju kako prijedlog nije izglasan jer je taj Zakon u fazi izmjene.

Naime, naveli su iz Ministarstva, zakon je već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba s pravom na besplatni prijevoz, a hvalevrijedna inicijativa i prijedlozi udruge Brački pupoljci uvaženi su na Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga zakona.